Amerikanerne er blevet meget fattigere

Formuer fordamper i et forbløffende tempo. Siden juni 2007 er den økonomiske supermagt skubbet tilbage til 2000. Ny tilbagegang for 2009 er forudsagt.

Washington

Amerikanerne har i form af en ny opgørelse fra nationalbanken Federal Reserve fået et klart bevis for, at det ikke er uden grund, at de næsten alle sammen føler, at de siden finanskrisens udbrud for snart to år siden er blevet meget fattigere.

I løbet af sidste år faldt den økonomiske supermagts samlede private formue med 11.100 mia. dollars svarende til en reduktion på 18 pct. i løbet af blot 12 måneder.

Fra ondt til værre
Men ondt er blevet endnu værre i løbet af de første par måneder af 2009, hvor aktiekurserne trods denne uges pæne stigninger fortsat ligger 15 pct. under niveauet ved årsskiftet.

Helt galt gik det i sidste kvartal af 2008, der kom til at stå for næsten halvdelen af årets tilbagegang. Her blev formuerne reduceret med 5.100 mia. dollars. Det er et tab uden fortilfælde.

Federal Reserve har aldrig registreret noget lignende i de 57 år, nationalbanken har opgjort nationens velstand, og tilbagegangen var da også væsentligt større end forudsagt af mange økonomer.

Den nationale formue opgøres som forskellen mellem familiernes aktiver i form af fast ejendom, værdipapirer og kontanter, og familiernes passiver i form af gæld og lån.

Huse og aktier
Formuerne er nu i forhold til den årlige indtægt på det laveste niveau siden 1995, hvilket ses som en af de væsentligste årsager til det faldende privatforbrug.

Det er første gang siden 2002, at amerikanerne er blevet fattigere. Dengang var det den bristede højteknologiske boble med de urealistisk høje kurser på mange internetfirmaer, der bragte den økonomiske supermagt ned på jorden.

Denne gang er det kombinationen af faldende huspriser og de styrtdykkende aktiekurser, der har udhulet formuerne.

Tidligere på ugen viste den nye opgørelse for de allerrigeste, at ingen er gået ram forbi. Microsofts Bill Gates så gennem 2008 sin formue blive reduceret fra 58 til 40 mia. dollars.

Endnu værre gik det for storinvestoren Warren Buffet, hvis formue nu er »nede« på 37 mia. dollars efter at være faldet med 25 mia. Det fald var så dramatisk, at Buffetts Berkshire Hathaway- koncernen nu er nedskrevet en enkelt grad i kreditbureauernes vurdering.De riges tab
De superriges tab understreger, at den største del af formuerne gik tabt på aktiemarkedet.

Det gjaldt ikke mindst for de sidste tre måneder af 2008, hvor det gennemsnitlige kurstab var på 23 pct. Da mere end to ud af tre amerikanere enten direkte eller indirekte er engageret i aktiemarkedet, er kun få gået ram forbi.

De faldende huspriser, hvor flertallet har den største del af den private formue, har også bidraget til nedgangen. I fjerde kvartal var det gennemsnitlige fald i huspriserne dog i forhold til aktiemarkedet med 4 pct. næsten bagatelagtigt. De 4 pct. svarede til et minus på 870 mia.

I en indirekte kommentar til den nye opgørelse påpegede præsident Barack Obama, at hele nationen var blevet lokket af en velstandsillusion, der nu var bristet.

Det skyldtes en blanding af uansvarlig spekulation, overforbrug, uansvarlig låneoptagning og oppustede huspriser. »Den slags skader os alle i den sidste ende,« fastslog præsidenten.

Siden finanskrisen brød ud i juni 2007, er amerikanernes formue faldet med mindst 12.900 mia. dollars og er dermed nede på et niveau, som ikke set siden 2000.

Ondt kan dog blive endnu værre. Boligpriserne fortsætter med at falde, og kursstigningerne kan blive en dråbe i havet. Et formuetab på yderligere 2.500 mia. dollars er forudsagt for 2009.

Mange amerikanere har draget den naturlige konsekvens af tabene.

De er begyndt at reducere deres gæld. I sidste kvartal faldt den med 2 pct., hvilket ikke er set siden 1983. For millioner er det den eneste udvej, efter at deres opsparing til uddannelse og pension er gået tabt.

BRANCHENYT
Læs også