Lettere at sælge Cheminova

En plan om ændrede vedtægter i den børsnoterede kemikoncern Auriga vækker opsigt. Koncernledelsen afviser, at der lægges op til et snarligt salg af det eneste datterselskab.

Indkaldelsen til årets generalforsamling i april var fredag med til at løfte Aurigaaktien med hele 17 pct. på fondsbørsen.

Der lægges nemlig op til ændringer af vedtægterne, så bestyrelsen for den børsnoterede koncern i fremtiden kan afhænde det eneste driftsselskab uden at spørge generalforsamlingen.

Kemiselskabet Cheminova, som producerer plantebeskyttelse til det globale landbrug, er aktiviteten i børsnoterede Auriga Industries A/S. Af dagsordenen til generalforsamlingen fremgår det, at bestyrelsen foreslår en paragraf ophævet, så der ikke længere er krav om, at Auriga skal eje mere end 50 pct. af stemmerne i Cheminova.

Kursen op
Det løftede straks kursen på Auriga-aktien, og efterfølgende valgte selskabet at udsende endnu en børsmeddelelse, hvor direktionen understreger, at Cheminova ikke er sat til salg.

Der står samtidig, at ændringen udelukkende betyder, at bestyrelsen nu kan træffe beslutning om det fremtidige ejerskab af datterselskabet frem for at bringe det op på en generalforsamling, som tilfældet er i dag.

Med ændringen får bestyrelsen bedre adgang til at "sikre virksomhedens og ejernes interesser fremover".

Koncernchef Kurt Pedersen Kaalund siger:

»Der er ingen dramatik i det, og vores ejere støtter fuldt ud planen om, at vi fortsat skal udvikle virksomheden. Så indholdet af indkaldelsen til generalforsamlingen skal slet ikke tolkes som et signal om, at Cheminova er sat til salg.«

To salg forrige år
Auriga har en strategi om at fokusere på Cheminova, og derfor blev de to øvrige datterselskaber, Hardi International og Skamol, solgt fra forrige år.

Aktieanalytiker Michael W. Hybholt fra Nordea Markets opfatter ikke vedtægtsændringen som et klart signal om en forestående salgsproces i Auriga.

Fleksibilitet
Men han mener, at den sikrer selskabet større fleksibilitet. Det kan være en fordel i den strukturtilpasning, som fortsat ventes i den internationale, agrokemiske branche.

Analytiker Søren Løntoft Hansen i Sydbank vurderer, at Cheminova på et tidspunkt måske kan indgå i en større fusion eller andre forandringer i branchen. Derfor ønsker selskabet at ændre vedtægterne nu.

Årsregnskabet for Auriga offentliggøres først i næste uge, men bestyrelsen har allerede indstillet til generalforsamlingen, at udbyttet for 2008 hæves og denne gang bliver på hele 5,75 kr. pr. aktie. Det er 1,75 kr. mere end året før.

Samtidig ligger det fast, at bestyrelsesformand Ole Steen Andersen trækker sig fra posten i Auriga ved generalforsamlingen i april.

Hovedaktionær i Auriga Industries A/S er Aarhus Universitets Forskningsfond med 42 pct. af aktierne og 84 pct. af stemmerne.

Cheminova

Auriga Industries A/S nedjusterede i januar forventningerne til 2008.
Forventer at komme ud af det foreløbne år med en omsætning på 5,6 mia. kr. og et resultat før skat på ca. 400 mio. kr.
Årsregnskabet offentliggøres fredag 20. marts.

..

BRANCHENYT
Læs også