Ulovlig tyvstart af skattereform

I hundredvis af ældre mister formuer efter at have fået kontraordre fra en presset skatteminister i en sag om kapitalpensioner. Kristian Jensen er under hård kritik for at have iværksat dele af skattereformen uden accept fra Folketinget.

Skatteminister Kristian Jensen (V) læner sig kraftigt op ad en såkaldt næse i Folketinget for at have igangsat dele af skattereformen, allerede inden den formelt er blevet vedtaget i Folketinget.

Det vurderer formanden for Folketingets skatteudvalg, Niels Helveg Petersen, der betegner ministerens handlemåde som »statsretsligt utilstedeligt«

Folketingets Udvalg for Forretningsorden bad i går Justititsministeriet kulegrave forløbet.

Den skarpe kritik mod skatteministeren gælder både for hans håndtering af reglerne om udskydelse af moms- og skattebetalinger og udsættelsen af aldersgrænsen for ophævelse af kapitalpensioner fra 70 til 75 år.

Minister trak nødbremse
Selv om et flertal i Folketinget først i torsdags sikrede, at virksomheder kan udskyde deres moms- og skattebetalinger et halvt år, har Skatteministeriet allerede siden den 25. februar ladet, som om reglerne var vedtaget.

Og torsdag trak skatteministeren i nødbremsen, hvad angår forslaget om at hæve aldersgrænsen for udbetaling af kapitalpensioner.

I hundredvis af ældre fik annulleret en tilladelse til at vente med at hæve deres pensioner i yderligere fem år.

Det skete med en begrundelse om, at tilladelsen måske er i strid med Grundloven, selv om der i skatteforliget var fastsat skæringsdatoen den 1. marts i år. Problemet er igen, at udskydelsen ikke er blevet vedtaget af Folketinget.

Beslutningen betyder, at mange ældre, der er fyldt 70 år siden slutningen af februar, alligevel må tvangsindfri deres kapitalpensioner trods kursfald på op til 40 pct.

Ifølge reglerne skal pensionerne indfries, og statsafgiften betales senest tre dage efter den runde fødselsdag.

Ingen kompensation
Skatteminister Kristian Jensen (V) siger, at det var for at give de ældre og virksomhederne en håndsrækning, at han besluttede at håndhæve reglerne, inden de formelt blev vedtaget.

»Naturligvis skal der administreres efter reglerne. Men usikkerheden om vores fremgangsmåde blev først rejst, efter at skatteforliget var indgået. Og det nytter jo ikke noget at sige til virksomheder i økonomisk nød, at de i virkeligheden kunne have ventet med at indbetale moms og skatter, som de indbetalte i februar. Der skulle bare handles nu og her.

Tilsvarende ville mange ældre ikke få glæde af en udskudt aldersgrænse, der vedtages den 1. maj. I skatteforliget var der jo lagt op til en skæringsdato den 1. marts,« siger Kristian Jensen.

Ministeren finder det »urealistisk« med en økonomisk kompensation til de ældre, der er nu føler sig snydt, og som derfor må acceptere store tab på deres pensioner.

BRANCHENYT
Læs også