Regnskaberne er ved at være i mål

Den danske regnskabssæson synger på sidste vers, og idet de store C20-medlemmer har præsenteret årsregnskaber, kan inspirationen komme fra de mindre selskaber.På den makroøkonomiske scene vil spændingen være rettet mod den amerikanske centralbank rentemøde og regionale amerikanske erhvervstillidsbarometre.

Mandag
FLSmidth er aktuel med kapitalmarkedsdag i London, hvor analytikere og pressen får mulighed for at komme et spadestik dybere ned hos koncernen, idet der er præsentationer fra forskellige divisionsdirektører fra både cement- og mineraldivisionerne i stedet for kun fra topledelsen.

Her kan blandt andet nævnes Anders Bech, som er adm. direktør for FLSmidth i Indien, samt George Robles, som er vicedirektør for FLSmidth Minerals. Kapitalmarkedsdagen rundes mandag af med udsigterne for fremtiden fra finansdirektør Poul Erik Tofte, hvilket bliver interessant at høre om, specielt med tanke på det langt besværligere forretningsmiljø på grund af afmatningen af den globale økonomi.

På makrosiden er der et par amerikanske nøgletal på menuen, hvor det regionale erhvervstillidsbarometer fra New York offentliggøres for marts. Økonomerne venter en marginal forbedring til minus 32,0 i forhold til minus 34,65 måneden forinden. Der kommer også tal for industriproduktionen, hvor analytikerne venter et fald på 1,2 pct. i februar sammenlignet med et fald på 1,8 pct. måneden forinden.

Mandag bliver det de små, som indtager scene, og de danske regnskaber kommer fra Gyldendal, Bioporto og F.E. Bording.

For forlaget Gyldendals årsregnskab er julesalget afgørende, men selskabet er gået ind til julesalget med et lille forspring, da Gyldendal i årets første tre kvartaler har nået omsætningsfremgang. Dog er forventningerne sat til svag tilbagegang.

I den kortfattede markedsopdatering for 3. kvartal gentog Gyldendal forventningerne om en omsætning på 875 mio. kr. for 2008, hvilket er 2,5 mio. kr. lavere end i 2007. Overskudsprognosen lød på 80 mio. kr. mod 90,8 mio. kr. i 2007.

Bioporto, som gør sig i dialyseanalyser, gentog i november sine forventninger om et fald i omsætningen på 35-45 pct. til 11-12 mio. kr. med udsigt til et underskud på 13-15 mio. kr. efter skat før eventuelle licensbetalinger.

Det grafiske selskab F.E. Bording har leveret en massiv nedjustering for 2008 den 11. februar, så 2008-tallene er kendte. F.E. Bording er hårdt ramt af konjunkturnedgangen, og investorernes fokus er udelukkende på 2009-prognoserne.

Tirsdag
Ifølge finanskalenderen bliver det en tynd tirsdag, og største begivenhed er eftermarkedets regnskab fra Adobe Systems.

Softwareproducenten, som står bag produktet Acrobat med pdf-formatet, kommer med regnskab for 1. kvartal.

Softwareproducenten venter en indtjening eksklusive ekstraordinære omkostninger mellem 43 og 47 cent pr. aktie for 1. kvartal af det kommende regnskabsår.

Yderligere forventes omsætningen at kommen ind mellem 800 og 850 mio. dollar for 1. kvartal.

De fortrinsvis stærke forventninger til 1. kvartal kom lidt bag på analytikerne, idet selskabet den 4. december sidste år måtte nedjustere forventningerne til 4. kvartal.

Onsdag
Danisco er aktuel med tal for 3. kvartal, men den helt store nervøsitet og spænding er dog lagt på hylden, da Danisco for kort tid siden - den 3. marts - løftede sløret for udviklingen med sin voldsomme nedjustering af årsprognoserne. Danisco forvandlede udsigten til et overskud på 950 mio. kr. til et ventet nulresultat, hvilket skyldes svag drift og øget konkurrence samt nedskrivninger på 560 mio. kr. Da der er tale om et 3. kvartalsregnskab, kan der ikke komme nyt på prognosefronten.

Amerikanske Oracle, som er verdens næststørste softwareproducent efter giganten Microsoft, kommer med regnskab for sit forskudte 3. kvartal. I 2. kvartal var indtjeningen på linje med analytikernes forventninger, mens omsætningen var svagere end ventet. For 3. kvartal venter Oracle en indtjening på 34-36 cent pr. aktie, mens omsætningen ventes at stige 4 pct. til 5,60 mia. dollars.Den amerikanske centralbank er i centrum med rentemøde, hvor der ikke længere er mulighed for rentesænkninger med styringsrenter mellem 0,0 og 0,25 pct., og fokus rettes mod de efterfølgende meldinger fra centralbankchef Ben Bernanke og andre pengepolitiske tiltag.

»Centralbankerne i USA, Japan og Storbritannien har iværksat kvantitative lempelser for at understøtte økonomien. Ben Bernanke har tidligere luftet ideer om opkøb af statsobligationer, og yderligere meldinger herom vil være i fokus. Vi venter dog ikke, at Fed på ugens møde vil annoncere nye tiltag,« vurderer makroøkonom Jan Hovmand-Olsen fra Sydbank.

Torsdag
Den hårdt pressede emballagekoncern Brødrene Hartmann, biotekselskabet Topotarget og fodboldselskabet Aalborg Boldspilklub præsenterer tal for 4. kvartal. Den sportslige succes for Aalborgs fodboldhold vil være afspejlet i tallene, og forventningerne til det kommende år må blive rar læsning for klubbens fans.

Investorerne i FLSmidth får nyt fra et par kunder i cementbranchen, hvor italienske Cementir og tyske HeidelbergCement kommer med årsregnskaber. Cementir er interessant, fordi det var selskabet, som i 2004 opkøbte de tidligere FLS-datterselskaber Aalborg Portland og Unicon. Generelt er fokus rettet mod begge selskabers prognoser for 2009.

Den amerikanske transport- og logistikgigant FedEx kommer med regnskab for 4. kvartal. Selskabet er ledende i transportbranchen, og derfor er udviklingen en god indikator for hele branchen og dermed også for DSV, selv om der ikke er noget direkte overlap hos FedEx i forhold til DSV.

I 3. kvartal gentog FedEx indtjeningsprognosen på 3,50-4,75 dollars pr. aktie for helåret efter nedjusteringen den 9. december sidste år. Direktør Frederick W. Smith pointerede i den forbindelse, at selskabet oplever, at udfordringerne i markedet er stigende, og at de makroøkonomiske forhold er de værste i selskabets 35-årige historie. FedEx har fokus på omkostningerne og vil udnytte de muligheder, som markedet byder.

Torsdag bliver den amerikanske erhvervstillid belyst med det regionale erhvervstillidsbarometer fra Philadelphia for marts. Denne opgørelse vil få mere opmærksomhed end det regionale barometer fra New York, da det har en større korrelation med det vigtige og landsdækkende ISM-barometer. Økonomerne venter, at det ekstremt lave niveau fastholdes, og økonomer venter en marginal forbedring til minus 40 fra minus 41,3.

Fredag
Auriga Industries overraskede investorerne i slutningen af januar med en markant nedjustering, og fredag kommer tallene for 2008, hvor der er ventet et overskud på 400 mio. kr. før skat med en omsætning på 5,6 mia. kr. Det er solid vækst efter et år 2007 med en omsætning på 4,37 mia. kr. og et overskud på 83 mio. kr. Auriga skrev, at nedjusteringen havde afsæt i finanskrisen og afmatningen, hvilket kom som en overraskelse, da flere konkurrenter havde meldt om god afsætning til landbruget. Den schweiziske konkurrent Syngenta overraskede positivt den 6. februar med sit årsregnskab.

VVS-engro-koncernen Sanistål fremlægger årsregnskab. Sanistål har nedjusteret 2008-prognoserne betydeligt den 18. februar, så fokus er på de nye 2009-prognoser.

BRANCHENYT
Læs også