Huslejen falder for kunder i Nykredit

En uge inde i Nykredits auktioner over etårige rentetilpasningslån er rentefaldet på over 1 pct. point

At rentetilpasse sit boliglån ved forårstid er i år i den grad at foretrække frem for at have gjort det i decemberkulden for tre måneder siden. Renten ser ud til at havne 1,8 pct. point lavere end i december. Det svarer til en nettogevinst pr. måned på 520 kr.

Nykredit rentetilpasser lige nu etårige rentetilpasningslån, F1-lån, for knap 5 mia. kr. med virkning fra 1. april. Og kunderne med årets første tilpasning af renten for næste år nyder godt af vinterens kraftige rentefald og genvundne ro omkring kronen.

Gode auktioner
»Halvdelen af vores 10-dages auktion er gennemført, og ugens auktioner er gået rigtig godt. Vores kunder kan se frem til en F1-lånerente i nærheden af 3,4 pct. Det vil sige et rentefald på over 1 pct. point i forhold til den tilsvarende auktion for et år siden,« siger chefanalytiker Thomas Kyhl, Nykredit.

Det svarer til en ydelse på 3.810 kr. om måneden efter skat pr. lånte mio. kr. for lån med afdrag.

Med andre ord er der tale om en besparelse på 310 kr. på huslejen pr. lånte mio. kr. i forhold til den tilsvarende auktion for et år siden.

Lige nu betyder de svare økonomiske konjunkturer, at de korte renter sænkes overalt i verden for at sparke økonomien i gang.

»Derfor venter vi endnu lavere renter, når næste gruppe rentetilpasser i september og lavere endnu ved decemberauktionerne,« siger Thomas Kyhl.

Realkreditselskabernes store auktioner over næste års F1-lån ligger traditionelt i december med virkning fra 1. januar. Men Nykredit har de senere år valgt at sprede auktionerne for at slippe udenom, at alt afhænger af investorernes købelyst i en kort periode, hvor alle realkreditselskaber vil sælge korte realkreditobligationer.

BRFkredit fastsætter i lighed med de fleste andre realkreditselskaber renten for alle rentetilpasningskunder med etårige lån i december. Cheføkonom Ulrikke Ekelund vil ikke afvise, at det kan komme på tale at sprede auktionerne over flere perioder.

En overvejelse
»Det er da en overvejelse, vi har, men det er ikke ligetil. Da man introducerede lånene i sin tid i 1990'erne, var vi pålagt fra lovmæssig side at fastsætte renten i december måned. For at få pantebrevet tinglyst skal rentefastsættelsen være præcist beskrevet, ikke mindst af hensyn til tredjemand. Det er jo også rart for forbrugerne. Derfor kan vi ikke flytte tidspunktet på eksisterende lån, men i teorien på nye lån,« siger Ulrikke Ekelund.

BRANCHENYT
Læs også