Dansk-tysk milliardstrid om svinekød

EF-domstolen afsiger snart dom i dansk-tysk milliardstrid om svinekødseksport. Men dermed sættes der næppe punktum i erstatningssagen, der har kørt i 16 år.

/ritzau/De danske svineproducenter har lange udsigter til at modtage en krævet erstatning på 1,1 mia. kr. fra den tyske stat. Kravet bunder i, at Tyskland for mange år siden forbød salg af danske hangrise på det tyske marked i strid med EU-reglerne.

Selv om EF-domstolen i Luxembourg skulle give landmændene helt eller delvis medhold i en dom tirsdag den 24. marts, så kan der sagtens gå adskillige år, før det sidste punktum bliver sat i den langvarige strid. Det vurderer chefjurist Niels Juul fra brancheforeningen Danske Slagteriers kontor i Bruxelles.

Sagen begyndte i 1993, da slagterierne mente, at Tyskland forbrød sig mod EU-reglerne ved at nægte salg af danske ikke-kastrerede hangrise.Store investeringer
Slagterierne havde investeret store millionbeløb i det såkaldte hangriseprojekt, som betød, at man med avanceret udstyr kunne sortere de knap 5 pct. af hangrisene fra, der afgiver en ubehagelig lugt, når kødet tilberedes. Dermed skulle produkterne være underlagt reglerne om varers fri bevægelighed i EU.

Inden dommen om godt en uge har Danske Slagterier fået medhold af både underret, landsret og Højesteret i Tyskland. Herfra er sagen overbragt til EF-domstolen, og Niels Juul frygter, at sagen igen havner i den tyske Højesteret.

»Generaladvokatens indstilling til domstolen er noget "mudret", og det kan ske, at sagen sendes tilbage til Tyskland igen, fordi der både er tvivl om erstatningsreglerne i henhold til direktiver og til traktaten og tvivl om forældelse. Dermed kan sagen stå helt åben igen efter 16 års tovtrækkeri,« siger Niels Juul.

BRANCHENYT
Læs også