En uge med mange facetter

Investorerne er kommet i et dilemma, når det gælder valget mellem aktie- og obligationsmarkedet. Selv om sidste uge bød på dage med fin fremgang, har investorerne stadig deres betænkeligheder.

Der dukker hele tiden nye prøvelser op for investorerne, og mange er kommet i et dilemma, når det gælder valget mellem aktie- eller obligationsmarkedet.

Når uroen hærger i aktiemarkederne, og de økonomiske vækstbarometre står på fald, søger investorerne ly i de fastforrentede værdipapirer, men på det seneste er mange blevet mere forsigtige, inden de betræder obligationsmarkederne, fordi udbuddet af papirer synes at vokse.

De talrige hjælpepakker og støtteforanstaltninger til økonomierne rundt om i verden skal i vidt omfang finansieres via obligationer, så investorerne står uge efter uge model til store auktioner af statspapirer i såvel USA som eurozonen. Flere frygter, at obligationsmarkederne på et eller andet tidspunkt nærmest drukner i papirer, fordi der ikke er købere nok til at absorbere det enorme udbud, og hvem ved, måske kan det få flere investorer til at blive i aktiemarkederne.

Hvis nogle investorer er blevet en smule betænkelige ved at bruge de store armbevægelser i obligationsmarkedet, er det stadig intet imod den agtpågivenhed, der udvises, når de drister sig til at stikke tåspidserne i aktiemarkederne.Dage med fremgang
Perspektiverne for aktierne er i øjeblikket ikke alt for lyse, selv om den forgangne uge har budt på dage med fremgang. I forrige weekend oplyste Verdensbanken nemlig, at den samlede globale økonomiske vækst målt på BNP ventes at falde i 2009, og det er ikke sket siden Anden Verdenskrig.

Når tonerne fra Verdensbanken så akkompagneres af den kendsgerning, at det globale aktiemarked i begyndelsen af sidste uge bevægede sig nær det laveste niveau i 14 år, er det ikke svært at fortænke aktieinvestorerne i deres forsigtige adfærd.

En gang imellem er der optræk til comeback i aktiemarkederne, da investorerne hele tiden forsøger at gætte, om bunden er ved at være nået, eller de måske bliver styrket i deres overbevisning om, at centralbanker og regeringer fortsat vil gøre en ihærdig indsats for at ruske liv i økonomierne.Krydsede fingre
På det seneste pengepolitiske møde i Den Europæiske Centralbank blev der lempet på den ledende rentesats, og investorerne krydser fingrene for, at tendensen fortsætter, og det virker da også sandsynligt, at den fælles centralbank i Frankfurt ryster flere rentesænkninger ud af ærmet. Meget tyder på, at økonomien i eurozonen trænger til flere vitaminindsprøjtninger, inden den får kræfterne til at genvinde sin form og med jævne mellemrum giver ECB-medlemmer et vink med vognstangen.

I sidste uge var det blandt andet italieneren Lorenzo Bini Smaghi, der gav sit besyv med, da han sagde, at ECB er parat til at sænke renten til nul, hvis deflationen begynder at true, eller den økonomiske situation i eurozonen forværres på anden måde.

I de seneste fem måneder har investorerne konstant levet med bekymringerne over kreditkrisen og den økonomiske afmatning, så for mange blev det lidt af en kærkommen afveksling, da den forgangne uge bød på en rigtig god gammeldags erhvervsnyhed - Mercks købstilbud på Schering-Plough.

Knap havde den amerikanske medicinalkoncern fremsat sit tilbud på konkurrenten, før investorerne begyndte at spekulere i yderligere sammenlægninger og fusioner inden for sektoren til glæde for en række andre medicinalaktier.

Og i udvalgte øjeblikke virkede det næsten, som om aktiemarkederne var tilbage i de gode gamle dage.

BRANCHENYT
Læs også