Comeback for bankerne?

Danske bankaktier fik et bemærkelsesværdigt kursmæssigt comeback i sidste uge.Der er stadig lang vej tilbage til tidligere tiders kurser. Og nu udvider Nordea aktiekapitalen.

Der skal ikke meget til at glæde »investorerne« eller »markedet,« som analytikerne kalder det.

Begge betegnelser er så brede, grænsende til det intetsigende, at man uden risiko kan bruge dem, når man skal vurdere stemningsskift på aktiemarkedet.

Jeg går stærkt ud fra, at de pågældende analytikere og tv-journalister ikke lige har ringet og tjekket hos de flere millioner investorer, der er alene i Danmark!

Ikke desto mindre glæder markedet sig over lidt af et kurs-comeback for bankerne i sidste uge. Specielt Danske Bank og Nor-dea har fået medvind.

Men der skal ikke meget til. For godt nok er prisen for en aktie i Danske Bank igen over 40 kr. Men for to år siden kostede aktien 270 kr. Så trofaste aktionærer har stadig mistet ca. 80 pct. i forhold til dengang.

Nordeas kurs er noget påvirket af, at selskabet netop har indledt en gigantisk aktieemission.

Der skal udstedes i alt 1.431 mio. nye aktier. Den skal indbringe Nordea ca. 18 mia. kr. i ny kapital.

Det vil naturligvis udvande værdien af aktierne på kort sigt. Forhåbningen er, at det giver gevinst på længere sigt.

Det er et dristigt tidspunkt at foretage en aktieudvidelse på. Markedet er i bund, og bankerne er under voldsomt pres.

Godt nok har Nordea med et overskud på 3,4 mia., euro afleveret et bedre regnskab end konkurrenternes, og på generalforsamlingen kunne bankens topchef, Christian Clausen, meddele, at 2009 er begyndt godt. Men er der basis for en aktieudvidelse, når man er den mindst ringe af de ringe?

Aktieudvidelsen er garanteret af de store aktionærer, den svenske stat, Sampo Oyj og Nordea Fonden, der sidder på 36,1 pct. af aktierne. Derudover har Sampo Oyj sat sig på yderligere 13 pct.

Udover det har J.P. Morgan og Merrill Lynch indvilget i at garantere for resten.

De får ligesom de øvrige aktionærer en klækkelig rabat på deres aktiekøb. En ny aktie bliver solgt til 13,49 kr. stykket. For hver 20 aktier, investorerne har, kan de købe 11 af dem.

Så der er altså udsigt til aktiekøb med rabat.

Men ved at hive kapital hjem selv via aktiemarkedet, slipper Nordea for de bindinger, der ligger i bankpakken, der bl.a. betyder, at deltagere som eksempelvis Danske Bank ikke må udbetale udbytte.

Groft sagt kan man sige, at Danske Bank beder om hjælp hos skatteyderne, Nordea beder om hjælp hos aktionærerne.

Men er der slet ikke noget at være nervøs for?

Jo det er der.

Det ventes nemlig, at de fire store banker herhjemme vil tabe et ukendt milliardbeløb i år. Analytikerne gætter på alt mellem 20 og 48 mia. kr.

Nordea har slet ikke foretaget nedskrivninger på samme niveau som sine konkurrenter. Nordeas tab på udlån var kun halvdelen af Danske Banks og mere end 73 pct. lavere end Jyske Banks og Sydbanks.

Nordea har traditionelt mange privatkunder, og netop den kundegruppe ventes at blive ramt af krisen i år.

Dertil kommer, at Nor-dea er pænt eksponeret i Sverige, der har det økonomisk svært i øjeblikket med massefyringer og virksomhedslukninger.

En anden ukendt faktor er Østeuropa.

Her er økonomierne i frit fald, og i modsætning til Danske Bank, der ikke har ret mange penge i klemme i den region, er Nordea tungt repræsenteret.

Vel er det glædeligt, at der igen er lidt fremgang for bankerne. Men der er lang vej igen.

BRANCHENYT
Læs også