Den dårlige chefs fem rutiner

Karriere Ægteparret Suzy og Jack Welch besvarer spørgsmål og giver gode råd om ledelse og karriereudvikling til Morgenavisen Jyllands-Postens læsere.

Spørg Suzy og Jack Welch om ledelse og karriere ved at udfylde formularen på webadressen: welchway.com/Contact-Us.aspx.Er det forkert at have høje forventninger til sin chef med hensyn til viden, visdom og integritet?Dit spørgsmål bringer et sjovt minde frem. For få år siden, da vi var i gang med at skrive vores første bog sammen, løb vi ind i en seriøs forhindring, da vi diskuterede det kapitel, der skulle omhandle, hvordan man tackler en dårlig chef. En af os mente, at et par sætninger ville være nok. Argumentet var, at der er langt mellem dårlige chefer og få af dem, fordi tendensen er, at de på sigt bliver smidt ud af virksomheden.

Den anden mente, at dårlige chefer - de mennesker, der manipulerer, forvirrer og sågar plager de ansatte - var meget mere udbredt og fortjente mere blæk end som så. Da vi ikke kunne blive enige, besluttede vi at stille spørgsmålet til 20 af vores venner til en fest samme aften.

Gær hvilken holdning, der var den fremherskende?

Stort set alle vores venner kunne fortælle en historie om en chef (eller to eller tre), der på en eller anden måde havde skuffet dem. En ven beskrev en chef, der aldrig sagde, hvad hun virkelig tænkte. En anden kunne huske en chef, der gjorde det til en kunstart at nedgøre de ansatte under møder.

Men vi ønsker ikke at sable chefer ned. Vi ved begge af erfaring, at en god chef kan ændre dit liv, få dig til at nå nye højder både i dit professionelle og personlige liv samt inspirere dig og dit team til sammen at overvinde større udfordringer, end nogen af jer ville have kunnet klare selv.

Sådanne oplevelser er vidunderlige og hører heldigvis ikke til sjældenhederne. Men for at svare på dit spørgsmål - bør du så forvente dem? Vi foreslår, at det nok er mest fornuftigt blot at håbe på en god chef og mere realistisk at forvente følgende:

1. Det er rimeligt at forvente, at din chef giver dig to ærlige evalueringer af din arbejdspræstation om året, der gør det fuldstændigt klart, hvordan du klarer dig i forhold til dine kollegaer og dine egne ambitioner.

Det kan godt være, at din chef får dit team til at levere stjerneresultater. Men ingen chef gør sit arbejde ordentligt, hvis han ikke fortæller de ansatte om, hvor de står, og det konstruktivt, meningsfuldt og detaljeret. Så selv om du hellere vil undgå de hudløst ærlige, halvårlige evalueringer af din præstation - og ja, nogle mennesker har det skidt med dem - så er du i din gode ret til at bede om dem.

2. Det er rimeligt at forvente, at din chef undgår favorisering.

Der er få ting, der kan svække en virksomhed, som når en chef har en inderkreds og en yderkreds. Dette giver uvægerlig anledning til politisering blandt kollegaer, som skal kunne stole på hinanden for at kunne dele information, generere ideer og ganske enkelt at få tingene gjort. Så hvis din chef forgifter din arbejdsplads ved favorisering, så skal du ikke bagatellisere det. For det er ikke nogen bagatel.

3. Det er rimeligt at forvente, at din chef bakker dig op i nødens stund.

Vi har en ven, som vi her kalder Carol, og hendes chef bad hende om at præsentere et forslag på et møde med virksomhedens direktion. Det sagde hun ja til, men da direktionen stejlede over forslaget, gjorde Carols chef nøjagtig det samme, mens hun slog armene ud, som om det irriterede hende grænseløst. En sådan ”jeg kender dig ikke”-opførsel er typisk for en chef, der føler, at hans position er sårbar - eller en chef, der bare er en idiot.

4. Det er rimeligt at forvente, at din chef giver ekstraordinære belønninger for ekstraordinære indsatser.

Vi er godt klar over, at det lyder skørt at tale om ”ekstraordinære” belønninger i disse nedgangstider. Men enhver god chef forstår, hvor vigtigt - og hvor motiverende - denne differentiering er, og virkeligt gode chefer nægter modsat andre at ty til den velkendte parole, der høres i nedgangstider: »Du var fantastisk, men dette var alt, hvad jeg kunne skaffe oppefra«.

5. Endelig, og vigtigst af alt, er det rimeligt at forvente, at din chef udviser integritet.

Det er forfærdeligt at gå på arbejde hver dag og tænke på, om din chef dækker over sandheden, tilføjer et spin til sin virkelige overbevisning eller handler i strid med virksomhedens værdier. Så hold fast på denne forventning. Og skulle den dale, skal du måske spørge dig selv, om det ikke er på tide at komme videre.

Med det sagt er vi klar over, at vi befinder os i en økonomisk periode, hvor folk, læs de fleste ansatte, ikke rigtig kan være kræsne med hensyn til deres chefer. Men vi ved også, hvor meget en chef kan påvirke din livskvalitet.

Summa summarum: Du skal altså håbe det bedste, men forberede dig på at stille dig tilfreds med virkeligheden - og rimelige forventninger...

BRANCHENYT
Læs også