Gode nyheder fra banksektoren

Flere gode nyheder fra banksektoren resulterede i en række kursstigninger.Dollaren satte sig yderligere over for euroen i mandagens marked.

Brevkasse for investorerFlere gode nyheder fra banksektoren sørgede for en fin stemning i de europæiske aktiemarkeder under store dele af mandagens handel, men forude venter det pengepolitiske møde i Federal Reserve, så investorerne turde ikke bruge alt for store armbevægelser.

Det forbedrede miljø omkring en lang række af de europæiske bankaktier tog blandt andet sit udspring i de seneste meldinger fra den britiske storbank Barclays, der kunne oplyse, at man havde haft en ganske god begyndelse på 2009. Dermed lagde den britiske bank sig på linje med Citigroup, Bank of America, UBS samt Credit Suisse, der alle har tilkendegivet, at de første måneder af indeværende år har været hæderlige.

Derudover verserede der meldinger i markedet om et frasalg hos Barclays, der skal polstre koncernen finansielt, så den ikke behøver yderligere støtte fra staten. Ud over Barclays har Deutsche Bank samt HSBC oplyst, at de heller ikke har brug for statsstøtte, og den slags meldinger har i tiden en særdeles beroligende effekt på investorernes nerver.

I weekenden var finansministrene fra G20-landene samlet for at drøfte de økonomiske situation, og mødedeltagerne havde let ved at tale med fælles stemme, når de bekræftede deres intentioner om at mobilisere i kampen mod den økonomiske afmatning.

Savnede konkrete udspil
Der var ligeledes generel enighed om, at der fra politisk side skal gøres, hvad der er muligt for at afbøde de værste gener fra den økonomiske krise, men nogle investorer havde håbet på flere konkrete tiltag.

Og behovet for støttetiltag og vitaminindsprøjtninger virker fortsat udtalt - i alt fald, hvis man dømmer ud fra mandagens Empire State-indikator fra USA.

Hver måned foretager Federal Reserves afdeling i staten New York en rundspørge blandt producenterne i området vedrørende deres forventninger til den økonomiske udvikling samt deres syn på den øjeblikkelige situation, og de indkomne svar kommer så til udtryk i Empire State-indekset.

I marts faldt indikatoren til 38,2 fra 34,6 i februar, og den tilbagegang kom bag på de fleste aktører, fordi analytikerne havde stillet en forbedring af indikatoren i udsigt. Men Empire State-indekset ville det anderledes, og faldet i marts tyder på, at den økonomiske afmatning i USA er accelereret, så der var ikke megen opmuntring at hente fra den kant.

Nu er Empire State-indikatoren berygtet for at svinge en del, og desuden er det ikke et nøgletal, som har den helt store vægt i investorernes rækker. Men indikatoren er blandt de første, som afspejler stemningen i marts, og derfor gik offentliggørelsen ikke ubemærket hen.

Industrital som ventet
Derimod bød fremlæggelsen af de nyeste tal for den amerikanske industriproduktion ikke på de store overraskelser, for i februar faldt produktionen på fabrikkerne i USA med 1,4 pct. i forhold til måneden i forvejen, hvilket stemte fint overens med forventningerne i de finansielle markeder.

Den amerikanske dollar var atter trængt i defensiven over for den fælles europæiske valuta, der mandag indhentede endnu en bid af sin tabte styrke. Dollaren led under de positive tendenser, der kendetegnede udviklingen på de europæiske aktiebørser under mandagens handel. Når aktiemarkederne arter sig pænt, reduceres investorernes behov for flugtvalutaer, og på den konto svandt deres interesse for den amerikanske dollar.

Endvidere mente flere valutahandlere, at euroen havde fået en smule støtte fra formiddagens opgørelse over forbrugerpriserne i eurolandene, idet forbrugerpriserne helt på linje med forventningerne var steget med 0,4 pct. i februar i forhold til januar. I dansk regning blev den amerikanske dollar mandag ved 16-tiden handlet til 573,65 kr. mod 578,00 kr. fredag aften.

Olieprisen satte sig
I weekenden holdt OPEC-landene møde i Wien, og forud for mødet havde der i markederne været udbredte forventninger om, at de olieproducerende lande ville skrue ned for hanerne i et forsøg på at få oliepriserne til at stige.

Men OPEC-landene valgte at fastholde produktionen på det nuværende niveau, hvilket tog toppen af oliepriserne mandag morgen. OPEC-landene vil i slutningen af maj mødes igen for at diskutere situationen.

BRANCHENYT
Læs også