Eksporten får hjælpepakke til 30 mia. kr.

Regeringen øger nu hjælpepakken til eksportvirksomhederne med 10 mia. til eksportkreditforsikring. De kommer oveni de 20 mia. til eksportlån fra bankpakke II. Det vil øge eksporten - men samtidig medføre risiko for, at staten taber penge, lyder vurderingen.

Der er nu kommet væsentlig mere luft i statens redningskrans til de trængte eksportvirksomheder.

Regeringen er nemlig klar med 10 mia. til at sikre, at danske virksomheder kan få en garanti for at få pengene hjem, når de sender svinekød eller modetøj til kunder i f.eks. Kina eller Rusland.

Pengene til en sådan statslig backup til eksportkreditforsikringen kommer oveni de 20 mia. til eksportlån, der er en del af bankpakke II.

»Uden disse ordninger ville meget af eksporten gå i stå. Derfor er det vigtigt med en håndsrækning til eksporten, så vi både kan fastholde arbejdspladser og fastholde vores konkurrenceposition på markederne rundt omkring i verden,« siger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K).

Ministeren understreger dog, at ordningerne ikke kan skærme danske virksomheder mod faldende eksport:

»Det er ikke en tryllestav, der holder eksporten på det niveau, den var på under højkonjunkturen. Men det kan hjælpe med at løse en fastlåst situation og dermed sikre en eksport, der ellers var i fare for at falde bort,« siger hun.

Markante fald
Behovet for en hjælpepakke til eksporten er opstået, fordi eksporten er faldet markant under finanskrisen, senest med næsten 10 pct. fra tredje til fjerde kvartal 2008.

Det skyldes både generelt faldende efterspørgsel i udlandet og den stærke krone. Men også, at mange udenlandske kunder på grund af finanskrisen ikke kan låne penge i deres hjemland til at betale deres danske leverandør. Samtidig har mange private forsikringsselskaber af frygt for tab skruet ned for lysten til at kreditforsikre virkomhederne. Det får mange virksomheder til at sige nej til eksportordrer.

Risikabel forsikring
Et af de forsikringsselskaber, der har trukket i håndbremsen, er Atradius. Selskabet udbetalte sidste år flere penge i erstatning til danske virksomheder, end der kom ind i præmieindtægter - og derfor er viljen til at sælge forsikringer skrumpet. At staten nu vil genforsikre det, private ikke tør forsikre alene, vil ifølge vicedirektør Erik Skovgaard Nielsen øge eksporten:

»Staten påtager sig en risiko ved at genforsikre aftaler, som vi og andre private forsikringsselskaber siger nej til. Derfor kan eksporten nu blive flere milliarder større end ellers,« siger han.

Han vurderer samtidig, at staten ved at opkræve op til 2 pct. af omsætningen i risikopræmie for en forsikring er væsentlig billigere, end de private forsikringsselskaber ville være, hvis de skulle tage en lignende risiko. Det hjælper virksomhederne, men øger risikoen for tab for statskassen, mener han:

»I det nuværende miljø vil det være meget krævende for staten at levere overskud, trods opkrævning af præmie. Og jeg vil tror, at staten selv erkender, at der er risiko for tab,« siger han.

Klar over risikoen
Det medgiver Lene Espersen:

»Vi forventer ikke at tabe store beløb, for vi vil ikke løbe alt for store risici. Vi forsikrer kun de bedste af de dårligste, og nogle vil også få nej til forsikring. Men man kan aldrig gardere sig helt mod tab,« siger ministeren.

Jan Laustsen, direktør i Landbrugsraadet, glæder sig over, at regeringen nu kommer den pressede eksportsektor til undsætning:

»Om det er nok, afhænger af krisens længde og udviklingen på markederne. Men ellers hæfter vi os ved, at ministeren er åben over for at overveje at tilføre yderligere midler med tiden,« siger han.

Landbrugsraadet har tidligere vurderet, at fødevareeksport for 3 mia. kr. pt. er i klemme på grund af manglende muligheder for eksportkreditforsikring.

Virksomhederne kan ansøge om begge dele i Eksport Kredit Fonden fra i dag...

BRANCHENYT
Læs også