Vokseværk for venturemarked på trods af krisen

Trods finanskrise fik opstartsvirksomheder flere venturepenge i slutningen af 2008 end året før. Opfølgningsinvesteringer skubber imidlertid nyinvesteringer fra truget.

Trods tiltagende finanskrise og investor-chok oven på Lehman Brothers kollaps i efteråret har venturemarkedet holdt dampen oppe i 2008.

I fjerde kvartal 2008 udgjorde ventureselskabernes samlede investeringsaktivitet ca. 800 mio. kr.

Det er godt 20 pct. mere end i både tredje kvartal 2008 og fjerde kvartal året før, viser en opgørelse fra Vækstfonden og venturekapitalisternes forening, DVCA.

Ventureåret 2008 er imidlertid ikke alene reddet af et stærkt fjerde kvartal. I hele 2008 blev der investeret ca. 2,4 mia. kr. - 12 pct. mere end i 2007.

Den udvikling skiller sig ud fra en række andre lande, hvor venture-investeringerne er faldet, påpeger Vækstfonden.

Høj modenhed
»Det er meget opmuntrende, at investorerne er vedholdende, og det viser, at det danske iværksætter- og venturemiljø havde nået et højt modenhedsniveau, da vi bevægede os ind i finanskrisen,« siger vicedirektør i Vækstfonden Rolf Kjærgaard. Han tolker den danske særstatus som et tegn på, at danske selskaber vækker opmærksomhed internationalt.

Men ifølge Vækstfonden er situationen for iværksætterfirmaerne netop nu langt fra rosenrød af den grund.

Fremgangen er nemlig båret af opfølgningsinvesteringer i allerede modnede firmaer, mens nyinvesteringerne er dalet ca. 25 pct. sammenlignet med i 2007.

Når opfølgningsinvesteringerne sluger en større del af kagen, skyldes det, at det under finanskrisen er blevet yderst vanskeligt for ventureselskaberne at lave en såkaldt exit gennem en børsnotering eller et videresalg til f.eks. en stor koncern.

»Når man ikke kan få solgt, så bliver man nødt til selv at videreudvikle firmaerne, så de får sorte tal på bundlinjen og dermed ikke belaster investorerne,« forklarer chefkonsulent Gorm Boe Petersen, DVCA.

»Det store problem er, at der ikke kommer tilstrækkeligt med nyinvesteringer, fordi pengene bliver brugt til opfølgningsinvesteringer. Det er katastrofalt. Vi frygter, at mange af de bedste iværksættere lige nu vil være væk om et år, med mindre der kommer flere penge til nyinvesteringer,« siger Gorm Boe Petersen.

DVCA foreslår derfor en venturepakke, hvor staten sætter 1,5 mia. kr. af over tre år til investeringer i vækstvirksomheder.

Bare klem på…
Vækstfonden forventer, at venturemarkedet vil skrumpe i 2009 - men iværksættere med den gyldne idé bør ikke lade sig skræmme:

»Nåleøjet bliver mindre. Men der bliver stadig investeret. Der bliver startet nye virksomheder hver dag, og konkurrencen bliver stærkere. Derfor gælder det mange gange om at komme først,« siger Rolf Kjærgaard.

BRANCHENYT
Læs også