Russisk opgør strandet hos politiet

Advokater for en russisk rigmand river sig i håret over dansk politi. Rigmanden hævder sig frastjålet 90 mio. kr., men politiet har end ikke efterlyst de to mistænkte uden for Danmark.

En dramatisk sag om påstået tyveri af 90 mio. kr. fra den russiske parfumekonge Vladmir Nekrasov er strandet hos dansk politi og skaber frustrationer hos både advokater og internt i politiet.

I centrum for beskyldningerne står en russer og en ukrainer, der fra Danmark har administreret holdingselskaber for især russiske virksomheder.

Den ene, Michael Valevski, har flere domme for bedrageri - senest i 2007, da han blev idømt halvandet års fængsel og efterfølgende udvisning af landet. Valevski dukkede aldrig op til afsoningen, men til trods for dette har politiet ikke efterlyst ham internationalt hverken i forbindelse med bedragerisagen eller det påståede milliontyveri. Heller ikke Valevskis makker, Steve Danneholm (tidligere Ivan Kochelev), er efterlyst.

»Jeg er dybt frustreret over, at jeg ikke får nogle indholdsmæssigt brugbare svar på mine henvendelser til Københavns Politi. Intet kan vi få at vide,« siger advokat Jakob Arrevad, der er en del af et internationalt advokatteam hyret af Vladimir Nekrasov, indehaver af den russiske parfumekæde Arbat Prestige.

Vrede internt i politiet


Arrevad stiller sig uforstående over for, at politiet ikke har iværksat efterlysninger, og nu vil han klage til Statsadvokaten for København og Bornholm.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger er der internt i Københavns Politi vrede over, at der gøres for lidt for at få fanget de to, men chefen for bedrageriafdelingen i Københavns Politi, Henning Schmidt, siger, at det juridiske grundlag ikke er tilstrækkeligt.

Politiet har beslaglagt 66 af de 90 mio. kr. på konti i Schweiz, men foreløbigt aner man ikke, hvad man skal stille op med pengene, og Nekrasovs advokater forsøger via en retssag i Schweiz at få dem frigivet.

Sagen bliver ikke mindre kompliceret af, at Nekrasov selv sidder varetægtsfængslet i Rusland for skattesvig sammen med en af verdens mest eftersøgte forbrydere, Semjon Mogilevitj.

BRANCHENYT
Læs også