Krisen fører til færre breve

Post Danmark forventer at være klar til en svensk storfusion omkring sommerferien. Statens postselskab er hårdt ramt af den økonomiske afmatning, som har reduceret brevmængden med op mod 10 pct.

Post Danmark er godt på vej i fusion med det svenske Posten AB og fastslår, at sidste og eneste forhindring før en sammensmeltning er EU-kommissionens godkendelse.

Den dansk/svenske fusion kommer samtidig med, at det danske postselskab pludseligt mister omkring 10 pct. af brevene.

Post Danmark lancerede for præcist et år siden den storstilede fusion med Posten, og ifølge planen skulle fusionen allerede have været realiseret nu. Men siden har en række forhindringer forsinket processen.

En af forhindringerne var ejerkredsen i Post Danmark, hvor staten tidligere havde solgt 22 pct. af aktierne i det nationale postselskab til kapitalfonden CVC Capital Partners. De to stater og kapitalfonden havde nemlig svært ved at nå til enighed om vilkårene i fusionen, og derfor blev der i januar indgået en aftale om, at den danske stat igen overtager aktierne i Post Danmark fra CVC Capital Partners.

Til gengæld overtager kapitalfonden samtidig Post Danmarks ejerandel i det belgiske postselskab De Post - La Poste. Salgsprisen er ca. 2,8 mia. kr., og bliver den handel godkendt af myndighederne, kan Post Danmark indtægtsføre 1,6 mia. kr. i 2009 fra det belgiske selskab. Et beløb som føres med ind i fusionen med svenskerne.

Ifølge Post Danmarks bestyrelsesformand, Fritz Schur, er alt dermed klar til at gennemføre fusionen.

»Den er nu anmeldt til EU-kommissionen, som skal give den endelige godkendelse. Vi håber, at den kommer omkring sommerferien, og derefter er vi klar i løbet af få dage. Alt er på plads,« siger bestyrelsesformanden.

Nedgang fortsætter
Post Danmark præsenterede i går regnskabet for 2008, der viser et overskud før skat på 965 mio. kr. Men det statsejede postselskab må konstatere, at den økonomiske afmatning og finanskrisen også rammer danskernes behov for at sende breve. I fjerde kvartal af sidste år er brevmængden faldet med 10 pct. i forhold til samme periode året før. Og nedgangen er fortsat ind i 2009.

Post Danmarks adm. direktør, Helge Israelsen, fastslår, at afsætningen generelt falder i takt med digitaliseringen og kundernes ændrede vaner. Men hidtil har nedgangen kun været omkring 3 pct., og hvis den aktuelle udvikling fortsætter, vil der være tale om en situation, som Post Danmark først havde forudset ville komme om tre-fire år.

Forsigtig vurdering


Den usikkerhed kombineret med den forestående fusion får Post Danmark til at give en forsigtig vurdering af forventningerne til 2009. Prognosen lyder, at de samlede indtægter ventes at ligge under niveauet fra i fjor og dermed følger også et noget lavere driftsresultat.

Omkostningerne forventes til gengæld at blive fastholdt med omfanget i 2008, selv om Helge Israelsen fastslår, at der er stor fokus på effektivisering og forandringer i selskabet. Men trods en markant nedgang i brevmængden er det ifølge postchefen ikke muligt direkte at overføre det til fald i omkostningerne, da der fortsat skal bringes breve ud til alle husstande, tømmes postkasser og meget andet.

Post Danmark står også over for en liberalisering af det sidste område, som selskabet har monopol på - breve under 50 gram. Det skal ske senest fra 2011.

BRANCHENYT
Læs også