Dokumentfusk frikender ikke KPMG

Flere forfalskede KPMG-dokumenter indgår i IT Factorys leasing- cirkus. • IT Factorys omstridte 2007-regnskab er dog den ægte vare, erkender KPMG.

Stein Bagger har angiveligt haft travlt med at forfalske dokumenter og underskrifter. Over for bagmandspolitiet har revisionsfirmaet KPMG udpeget syv dokumenter på KPMG-brevpapir med forfalskede underskrifter. »Vi formoder, at dokumenterne har været brugt over for leasingselskaber,« siger Michael Basland, kommunikationschef i KPMG.

Flere afhøringer
De forfalskede dokumenter fik i februar bagmandspolitiet til at dukke op i Århus for at afhøre tre nuværende og en tidligere ansat i KPMG. Mens Stein Bagger har forfalsket andre dokumenter, er IT Factorys omstridte 2007-regnskab imidlertid den ægte vare, erkender KPMG.

»Årsrapporten blev ikke forelagt i forbindelsen med afhøringen. Det var udelukkende dokumenter, der har været forelagt leasingselskaberne, vi verificerede,« siger Michael Basland.

Hverken KPMG eller bagmandspolitiet sætter navn på KPMG-medarbejderne, men Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at en af de afhørte er IT Factory-husrevisor, statsautoriseret revisor og tidligere partner i KPMG Erik Dybdal.

Erik Dybdal har bl.a. udfærdiget IT Factorys 2007-regnskab, som flere økonomiske og juridiske eksperter for længst har givet dumpekarakter, idet man mener, at revisionen har sovet godt og grundigt i timen.

Kritik af revision
Eksperterne står dog langt fra alene med deres kritik. Regnskabet har også fået Økonomi- og Erhvervsministeriet til at hæve øjenbrynene. I et internt notat dateret den 8. januar sættes der især fokus på, at IT Factory-regnskabet ikke med et ord nævner leasing- og lejeaktiviteter, selv om IT Factorys imponerende bilpark var leaset, og man boede til leje i et nyrestaureret hovedkvarter i Gentofte.

Uskyldigt offer
Erik Dybdal er ikke længere ansat i KPMG. Han fratrådte i august sidste år, tre måneder før IT Factory-svindlen blev offentligt kendt.

I kølvandet på IT Factory-svindelsagen har KPMG's ledelse igen og igen understreget, at man er et uskyldigt offer for Stein Baggers svindelnumre.

Netop i disse dage bruger kurator i IT Factory-konkursboet Boris Frederiksen tiden på at besøge flere af boets største kreditorer. Med i tasken har han resultatet af de seneste måneders oprydning i Stein Baggers leasing-cirkus samt sin opfattelse af, hvorvidt det er muligt at placere et ansvar hos den tidligere bestyrelse og IT Factory-rådgivere som KPMG.

Bliver Boris Frederiksen og store kreditorer som Danske Bank, Nordea og IBM enige om, at rådgiverne og bestyrelsen har sovet i timen, kan resultatet for KPMG blive en strøm af erstatningskrav. Danske Bank, som har 347 mio. kr. i klemme i Bagger-svindlen, har allerede gjort det klart, at man agter at forfølge alle muligheder for at få dækket sit tab.

BRANCHENYT
Læs også