Pengemangel truer lokal vækst

Modvillige banker er nu det største problem for 28 pct. af landets 1.476 vækstvirksomheder, viser årets store vækstanalyse fra revisorkoncernen Ernst & Young. • Ballerup udpeges som årets vækstkommune nummer 1.

Det er virksomheder i vækst, der skal trække Danmark op af den økonomiske sump. Især i nedgangstider har de stor betydning for samfundsøkonomien, og derfor gælder det mere end nogensinde om at kræse om dem. Men deres største problem i øjeblikket er bankdirektører, der sidder hårdt på pengekassen.

Det fastslår revisorkoncernen Ernst & Young i en ny analyse over, hvordan det står til med væksten i det lokale erhvervsliv.

Ballerup til tops
Efter bunker af beregninger har revisorerne udnævnt Ballerup Kommune til årets vækstkommune i 2008. De 98 kommuner er bl.a. blevet målt på antallet af virksomheder, antallet af patenter pr. 1.000 virksomheder i kommuner og de kommunale udgifter til kultur pr. indbygger.

Men også byggesagsomkostningerne pr. kvm. og de kommunale skatteprocenter indgår i regnestykket.

Definitionen på en vækstvirksomhed er, ifølge EU, en virksomhed med en produktion, der langt overgår den lokale efterspørgsel. De eksporterer deres ydelser og produkter til andre områder og til andre lande.

I Danmark udmærker tre kommuner sig ved at have mere end 50 pct. beskæftigede i væksterhverv: Ballerup, Tårnby og Billund. Vinder-kommunen, Ballerup, rummer 40.000 arbejdspladser, og kommunens vækstvirksomheder havde i 2007 en gennemsnitlig vækst på 33 pct. flere ansatte og en værditilvækst på 32 pct.

Service for pengene
Virksomhederne var desuden meget flittige til at gøre brug af patenter - intellektuelle rettigheder.

Kommunen roses samtidig for at give borgerne meget service for pengene, bl.a. ved at satse meget på børnepasning.

Ifølge rapporten stod landets 1.476 vækstvirksomheder for en tredjedel af samfundets økonomiske vækst.

Den såkaldte bruttoværditilvækst - værdien af den danske produktion minus forbruget til produktionen - steg i 2007 med 50,7 mia. kr. Heraf kan de 16,6 mia. kr. tilskrives vækstvirksomhederne, påpeger Ernst & Young.

Og finanskrisen har øget behovet for sådanne virksomheder, påpeges det.

Da dansk erhvervsliv i 2003 nedlagde næsten 18.000 job på et år, skabte vækstvirksomhederne i samme periode omkring 8.500 nye stillinger og tegnede sig for 43 pct. af den samlede vækst.

Men finanskrisen har skabt store problemer for sådanne virksomheder med at finde penge nok til at vokse for.

28 pct. af virksomhederne oplyser således, at deres største problem er modvillige bankdirektører, der nægter at låne dem penge.

En anden stor udfordring for dem er at få skabt efterspørgsel og at få solgt produkterne, fremgår det af undersøgelsen.

BRANCHENYT
Læs også