Danmark slipper fra øst-kollaps

Selv om den amerikanske økonomi vil fortsætte sine styrtdyk, bør investorer foretrække USA frem for Europa, påpeger PFA.

Trods udsigter til milliardtab på udlån slipper Danmark langt nådigere fra den dybe økonomiske krise i Østeuropa end lande som Sverige og Østrig.

Det forudser PFA's investeringsdirektør, Henrik Franck, i en ny analyse af finanskrisens globale virkninger.

Han advarer om, at Østrigs massive udlån til østeuropæiske lande svarende til 70 pct. af Østrigs bruttonationalprodukt vil destabilisere hele landets økonomi.

»Det er udlån i en størrelsesorden, der kan blive en katastrofe for den østrigske økonomi. Vi ser desuden med stor bekymring på de svenske bankers massive udlån til de baltiske lande,« siger Henrik Franck.

Han peger samtidig på, at 15 pct. af samtlige lån i Østeuropa nu anslås at være optaget i udenlandsk valuta.

Investeringsdirektøren advarer samtidig investorer mod at juble over den seneste tids kursopsving på de globale aktiemarkeder. Der er kun tale om kortvarige krusninger på et nedadgående marked, mener han.

»Selv om iagttagere har skønnet, at op imod 80 pct. af finanskrisen er overstået, kender ingen endnu dybden af denne krise,« siger Henrik Franck.

Han peger på, at Den Internationale valutafond, IMF, for godt halvandet år siden anslog det globale tab som følge af krisen til at blive på godt 1.000 mia. dollars.

Tabet blev kort efter vurderet til at blive på 1.400 mia. dollars, siden til 2.200 mia. dollars, og senest opererer finanssektoren med globale tab på over 3.000 mia. dollars.

»Der er ingen tvivl om, at der er begyndende tegn på, at finansmarkederne langsomt er på vej mod mere normale tilstande. F.eks. er de amerikanske obligationsrenter steget, og priserne på kobber og olie er gået op med 20 pct.

Men fortsat er det umuligt at se lys for enden af den mørke tunnel, som økonomien generelt befinder sig i,« siger Henrik Franck.

Han vil dog fortsat foretrække USA som investeringsland frem for Europa.

»Selv om den økonomiske situation i USA forsat vil forværres, vil et kommende amerikansk opsving blive kraftigere og komme hurtigere end i Europa. Amerikanerne har det med at forbruge, så snart der er udsigter til forbedringer,« påpeger Henrik Franck.

BRANCHENYT
Læs også