Priser truet af kollaps

Handel med landbrugsejendomme er gået i stå.

Der går et rygte. Om en driftig landmand, som for nylig troppede glædestrålende op i sin bank og berettede, at han netop var blevet tilbudt at købe jord for 110.000 kr. pr. hektar (de nyeste statistikker fra 2008 viser, at landbrugsjord gennemsnitligt er handlet til 258.000 kr., red.).

Svaret fra bankmanden lød: »Hvis jord er faldet så meget i pris, er din egenkapital væk. Derfor kan vi ikke låne dig penge.«

Der er muligvis kun tale om et rygte. Men det er historier som denne, der præger stemningen på markedet for landbrugsejendomme.

Solgt under vurdering


Jyllands-Posten har talt med en landmand, der i sommeren 2008 havde besøg fra en stor bank. Den vurderede hans ejendom til 36 mio. kr. Der kom kun et bud. Gården blev solgt for omkring 22 mio. kr.

Stort set alle danske banker har et betydeligt antal landbrugskunder, som er i en meget alvorlig økonomisk situation. Alligevel tøver bankerne med at lukke de svageste bedrifter, hvilket i høj grad skyldes taktiske overvejelser.

Ræson i at vente
»For den enkelte kreditgiver er det en fordel at lukke en dårlig kunde hurtigt. Men i det store billede kan det være en fordel at vente. Det aktuelle marked kan ganske enkelt ikke bære, hvis der sættes mange ejendomme til salg. Så får vi både mange tvangsauktioner og jordprisfald på én gang,« vurderer Torben Wiborg, funktionschef for landbrug i Jyske Bank.

Han betegner det som sandsynligt, at priserne på dansk landbrugsjord inden udgangen af 2010 vil være faldet 30 pct. siden toppen i første halvår 2008.

»Men jeg kan ikke udelukke, at priserne i perioder kommer endnu længere ned, inden de stabiliserer sig omkring 30 pct. under toppunktet. Markedet er ikke brudt sammen, men det er bremset voldsomt op,« siger Torben Wiborg. I Nordea bekræfter landbrugschef Søren Porsbjerg, at markedet er gået i stå: »Risikoen for et midlertidigt sammenbrud er til stede.«

Selv ejendomsmæglerne erkender problemerne:

»Der er meget få handler. Driftsøkonomien i erhvervet er dårlig, og det er vanskeligt at få finansieret ejendomshandler. Derfor er der en ophobning af ejendomme, som er til salg,« siger ejendomsmægler Henning Tovgaard, formand for Landbrugsudvalget i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Chefkonsulent Svend Sommerlund, Sønderjysk Landboforening, tilføjer:

»Vi ser kun familiehandler og handler med mindre jordarealer. Den fri handel med hele landbrugsejendomme er gået i stå. Banker og kreditforeninger vil ikke finansiere handler på det nuværende prisniveau. Samtidig begynder bankerne at presse de første landmænd til at sælge. Køberne holder sig imidlertid tilbage og håber på yderligere prisfald.«

BRANCHENYT
Læs også