Storbanker udsulter de mindre

Nationalbanken advarer om, at større banker tager høje priser for at låne ud til mindre. • Det kan forstærke den manglende vilje til at låne penge ud, men der afviser Finansrådet.

De store banker scorer kassen på finanskrisen på bekostning af de mindre.

Sådan kan konklusionerne i en dugfrisk rapport fra Nationalbanken groft sammenfattes. Nationalbanken har regnet på, hvor meget det koster de mindre banker at skaffe sig finansiering i forhold til de større banker på det såkaldte pengemarked, hvor bankerne låner af hinanden.

Konklusionen er, at de mindre banker betaler »bemærkelsesværdigt« meget mere for at låne penge til at finansiere deres overskud af udlån i forhold til de større banker. Det er især mærkeligt, at dette pengemarked ikke fungerer optimalt, fordi staten garanterer for alle indskud, og derfor er der i praksis ikke større risiko ved at låne ud til en presset bank som Amagerbanken end ved at låne ud til den bundsolide Ringkjøbing Landbobank.

Risiko for kreditklemme
Problemet ved de højere finansieringsomkostninger er, at de kan udløse en kreditklemme, hvor bankerne skruer ned for lånemulighederne for bedre selv at kunne overleve til skade for samfundsøkonomien. Det var ellers netop den situation, som de to bankpakker skulle forhindre.

Lokale Pengeinstitutter, der repræsenterer de mindre banker i Danmark, mener, at det er på tide, at de større banker udviser større samfundshensyn i stedet for at tænke på egen indtjening.

»Det er meget vigtigt, at man udviser ansvarlighed over for samfundsudviklingen. Disse spænd burde ikke være så høje ud fra en kreditrisikobetragtning. På dette marked er det ofte de store aktørers ageren, som bestemmer priserne. Derfor er det også der, at man skal adressere problemet,« siger direktør for Lokale Pengeinstitutter Jan Kondrup.

Imod hensigterne
Ellers vil det ifølge Jan Kondrup betyde, at den øgede regning tørres af på forbrugerne. Det kan også betyde, at en bank bliver nødt til at geare ned for sine udlån:

»Det vil være stik imod hensigterne med lovgivningen i bankpakke I og II. Tingene skal netop fungere i bankerne og hænge sammen for bankkunderne og virksomhederne,« siger Jan Kondrup, der mener, at Nationalbanken sender et stærkt signal til de store banker med sin rapport. Hjælper det ikke, kan en løsning fra Nationalbankens side være at kontakte de større banker med problemet, mener han.

Både bankekspert Bjarne Jensen fra BJ Consult og John Norden fra Mybanker.dk bekræfter problemstillingen.

I bankernes brancheorganisation, Finansrådet, stiller direktør Jørgen Horwitz sig uforstående over for kritikken.

Udbud og efterspørgsel
»Prissætningen har ikke noget med kreditrisiko at gøre. Der er mangel på likviditet i markedet, og prisen fastsættes ud fra udbud og efterspørgsel. Sådan vil det være, så længe du har et marked, hvor konkurrencen fungerer.«

Nationalbankdirektør Nils Bernstein mener ikke umiddelbart, at der er grund til at gøre mere for at få pengemarkedet til at fungere mere effektivt:

»Man kan ikke på forhånd udelukke, at der bliver behov for at gøre mere. Men nu er det vores opfattelse, at der er gjort tilstrækkeligt.«

BRANCHENYT
Læs også