Kraftig stigning i konkurstruede virksomheder

Moody's melder om noget nær en fordobling af meget svage amerikanske selskaber på et år. Samtidig eksploderer udstedelsen af virksomhedsobligationer

Kreditkvaliteten svinder hastigt i de amerikanske virksomheder. På blot et år er antallet af virksomheder, der af kreditvurderingsbureauet Moody's regnes for at være i alvorlig risiko for at gå konkurs, steget fra 157 til 283.

Alligevel har investorerne ikke øget kravene.

I januar nærmest eksploderede udstedelserne i investment grade- obligationer, som er de mest sikre virksomhedsobligationer.

Og også udstedelserne af de mere risikable high yield-obligationer gik i vejret.

Men skønt virksomhederne er blevet markant svagere og behovet for kapital er stort, har investorerne ikke krævet nye sikkerhedsbestemmelser for at købe obligationerne.

Ingen stramning
»Alligevel har der overraskende nok ikke fundet nogen mærkbar stramning af kontraktvilkårene for high yield-obligationer sted i USA, hvor udstedelserne er sket til de allerede etablerede kontraktvilkår,« konstaterer Moody's og tilføjer, at udstedelserne af de mere risikable obligationer i Europa har været på så lavt et niveau, at der ikke kan konkluderes sikkert herudfra.

Banksektoren ville for få måneder siden havde været den mest truede branche. Men de mange bankpakker betyder, at der er statsgaranti på stort set alle bankers kreditobligationer.

Til gengæld har aviser, bilproducenter og bl.a. kasinoer det svært.

De samlede udstedelser af kreditobligationer i USA og Europa kom i januar op på 120 mia. dollars - ca. 650 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også