Vækstlån til sønderjysk kro-luksus

Syd- og sønderjysk sparekasse vil vende den negative stemning med vækstpakke på 300 mio. kr. • En af regionens store kroer er klar til at trodse krisen og bygge til for at øge omsætningen.

Gravemaskinerne holder klar ved bygningen, som skal rives ned og sikre plads til nye luksuslejligheder. Samtidig er den ene af kroens store sale omdannet til julestue, hvor en virksomhed har salgsmesse for alverdens produkter, der skal i butikkerne til december. Krostuen er ved frokosttid fyldt med spisende gæster, der nyder maden under et ferieophold i det sønderjyske.

Uagtet finanskrisen er der fortsat masser af aktivitet på Agerskov Kro midt i Sønderjylland. Kromand Peter Otte fastslår godt nok, at den økonomiske afmatning kan mærkes blandt hans kunder fra erhvervslivet. Til gengæld kører forretningen med vækst inden for de private gæster.

Derfor trodser Agerskov Kro den aktuelle samfundsudvikling og er på vej til at sætte fart i et nyt byggeri. Den niende udvidelse siden 1986. Lige over for kroen, som ligger på hovedgaden i Agerskov, er opkøbt en gammel degnebolig, som skal rives ned. I stedet indrettes fire hotellejligheder i luksusklassen og en vinkælder.

Vækstpakke på 300 mio.
Finansieringen af det nye byggeprojekt kommer fra Frøs Herreds Sparekasse, der har valgt at lancere en såkaldt vækstpakke. Den skal støtte nye projekter, der kan sikre øget aktivitet i Syd- og Sønderjylland. Sparekassens udlånspakke til det formål er på 300 mio. kr. og omfatter bl.a. vækstlån med lav rente de første år til etablerede virksomheder samt en ekstraordinær byggekredit.

»Vi har valgt at tage imod det tilbud og sætter gang i projektet, selvom vi godt ved, at krisen raser mange steder omkring os. Men vi er sikre på, at den går over igen, og med udvidelsen er vi endnu bedre rustet. Vi har selv nu en meget høj belægning på vores værelser, og flere kunder efterspørger endnu mere luksus,« fortæller Peter Otte, mens hans viser rundt på kroen, der med flere tilbygninger spreder sig over et større areal ved hovedgaden i den sønderjyske landsby.

Projektet på Agerskov Kro er et af flere, som Frøs Herreds Sparekasse allerede har bevilget finansieringen til gennem vækstpakken. Den består af fem puljer rettet mod både privatkunder og lokale virksomheder. Samlet mål er at skabe 1.000 nye arbejdspladser:

»Vi vil gerne være med til at støtte vores egn og de sunde virksomheder. I en tid, da mange må afskedige folk, er det afgørende, at der også sættes gang i nye aktiviteter. Som lokalt pengeinstitut har vi en væsentlig rolle at spille men også en forretningsmæssig interesse i lokal vækst,« mener adm. direktør Kurt Jensen fra Frøs Herreds Sparekasse, der har hovedsæde i Rødding og afdelinger i store byer rundt om i Syd- og Sønderjylland.

Han erkender, at sparekassen altid har stået for udlån til det lokale erhvervsliv, som er en integreret del af forretningen. Men samtidig mener direktøren, at hans vækstpakke er et anderledes initiativ i en ekstraordinær tid - og derfor ikke kan kaldes et smart marketingtrick.

»Vi har altid ført en forsigtig udlånspolitik og satset på et indlånsoverskud, så vi er rustet. I 2008 faldt vores udlån med 1 pct., mens indlån steg med 14 pct. Vores solvens er i top på godt 20 pct. Penge har været og er en mangelvare i dele af den finansielle sektor. Det kan påvirke forretningen samt viljen og evnen til at udlåne. Vores situation er, at vi har penge nok til at gå imod pessimismen og tilbyde finansiel støtte til erhvervslivet i vores region,« mener Kurt Jensen og fortsætter:

»Naturligvis har vi en tæt kreditvurdering og lægger vægt på, at det skal være sunde projekter, som kan få del i vores vækstpulje. Desuden er betingelsen, at det er virksomheder i området. Vi har allerede fået en hel del henvendelser, også fra folk i erhvervslivet andre steder i landet. Men vores interesse er udelukkende Syd- og Sønderjylland.«

I Agerskov er kroværten klar til at sætte byggeprojektet i gang ligeså snart, at han får den kommunale tilladelse til nedrivningen af den opkøbte ejendom over for virksomheden. Allerede til efteråret skal der på grunden være skudt en ny bygning op med fire luksuslejligheder. Den største bliver på hele 110 kvadratmeter, men kromand Peter Otte er sikker på, at der også vil være gæster til den. Krise eller ej.

BRANCHENYT
Læs også