Scener fra et ægteskab

Det bliver en hektisk weekend for mange boligejere.

Far og mor skal tale sammen.

Børnene parkeres venligt, men bestemt hos bedsteforældrene, rødvinen trækkes op - to for 100, der er jo finanskrise.

Kalenderen, der indeholder tøjvask, rutinemæssig afrensning af herregårdsstenene i indkørslen, kvalitetstid med børnene, besøg i fitnesscentret samt slikdagen med efterfølgende obligatorisk tandbørstning og brug af tandtråd, er aflyst.

Situationen er alvorlig.

Den skal diskuteres igennem.

Der skal træffes beslutninger - store beslutninger.

Kvinden i huset, hende kan vi kalde Kaja, påtager sig med et tappert smil ansvaret for papirarbejdet. Manden i huset, som vi kan kalde Poul, er klar ved pc'en med budgetter og regneark.

De kigger hinanden dybt i øjnene. Det sker ikke så tit længere, men situationens alvor kræver det.

For hvordan i alverden skal de få fingre i de 25.000 kr., som de kan få i statstilskud, hvis de forbedrer deres bolig? De ligger der - lige til at samle op.

Kaja og Poul ser sig om med flakkende øjne i huset, der blev bygget for få år siden. Der er dobbelt vognskjul med rigelig plads til den lille og den store sølvgrå - begge med dieselmotor naturligvis.

Der er de fire værelser, der skal være til den moderne familie.

Der er to badeværelser med gulvvarme og bad - det ene anbragt tæt på forældresoveværelset i strategisk afstand fra børneværelserne.De hårde hvidevarer blev skiftet ud for to år siden. Godt nok havde de ”gamle” ikke været i drift i mere end tre-fire år, men de passede bare ikke til de sølvgrå rammer, som omkranser billederne af familien i samtalekøkkenet.

Og Miele rimer nu engang bedre på Montana end Gorenje!

Jo - vi er med!

Kaja og Poul ser sig rundt i køkkenet. Det er også nyt. Elementerne er i sort - det passer til de italienske klinker på gulvet. Kaja foretager den første udstregning på sin liste:

”Køkken”.

Poul og Kaja vender nu opmærksomheden mod de øvrige rum. Der er én mulighed. Vinduerne.

Godt nok er der termoruder overalt i huset, men Poul kommer pludselig i tvivl: Er det nu energiruder?På Finansministeriets hjemmeside konstaterer han, at nye termoruder skal have »en U-værdi på max. 1,1 W/m2K,« hvis tilskuddet skal i hus.

Kaja noterer: »Tjek U-værdi i termoruder.«

Øjnene glider videre rundt i huset og ender på radiatorerne. Der er gulvvarme i badeværelserne og køkken/alrummet, men ikke i de øvrige rum. Der er almindelige radiatorer. De fungerer udmærket, men 25.000 kr. - de ligger der.

Kaja noterer: »Indhent tilbud på gulvvarme.«

Stemningen bliver straks bedre. Kaja og Poul skåler, men drikker ikke ud. Arbejdet er ikke færdigt endnu, og det er vigtigt at være klar i hovedet.

Poul er nået ned til "bilag 1" i Finansministeriets liste, den der handler om "Renovering af boligens ydre rammer".

Poul bliver lidt febrilsk. Taget og tagrenderne er o.k., vinduerne har de været igennem.

Dræn er ikke relevant, for der er kørt flere tons stabilgrus og sand ind på grunden før byggeriet efter råd fra svigerfar, der er pensioneret svagstrømsingeniør.

Han ved en del om meget og er god til ikke at skjule det!Radonsikring er der heller ingen grund til, for Pouls mor, Gerda, har været på AOF-kursus i "Jordstråler i hverdagen", og har tjekket.

Men pludselig opdager Kaja det:

»Vi kan få tilskud til solfangere. Der var den. Vi skal bare sikre os, at farven passer til de sortglacerede teglsten.«

De ånder lettede op og skåler.

»Men hvordan sikrer vi, at vi får alle 25.000 kr.,« spørger Kaja.

Poul regner sig frem til, at der skal være arbejdsløn for minimum 37.500 kr. og miljøvenlige materialer for 50.000 kr. Arbejdet skal altså koste mindst 87.500 kr.

»Men Pou,l vil det sige, at vi selv skal betale 62.500 kr. for at få de 25.000?«

Poul nikker og siger eftertænksomt:

»Sig mig, er du sikker på, at vi har brug for den solfanger?«

BRANCHENYT
Læs også