En blandet forestilling

Flere af mobilaktierne blev klemt af skuffende nyt fra SonyEricsson.Den tyske medicinalkoncern Bayer var derimod en af favoritterne.

Brevkasse for investorerGlæden og begejstringen har trange kår i aktiemarkederne i øjeblikket, for knap havde støvet lagt sig fra FOMCmødet i USA onsdag aften, før investorerne fandt noget i Federal Reserves hjælpeplan, som kunne give anledning til bekymring.

I forbindelse med det pengepolitiske møde i Washington tidligere på ugen besluttede den amerikanske centralbank at skrue op for sine opkøb af obligationer i et forsøg på at presse renterne ned og samtidig øge likviditeten i markederne. Investorerne var i første omgang positivt overraskede over tiltaget, og mange mente, at Federal Reserves planer var omfattende nok til at gøre en forskel i kampen mod den økonomiske afmatning.

Senere begyndte de at fokusere på tiltagets uheldige indflydelse på inflationen. Og fredag morgen var adskillige investorer overbeviste om, at Federal Reserves omfattende opkøb af obligationer ville pumpe så mange penge ud i systemet, at det på længere sigt ville fremprovokere et opadgående pres på inflationen.

Betænkelighederne gjorde det svært for de europæiske aktier at holde skansen ved åbningen fredag, men efter en halv sløj formiddag indtraf en forbedring i investorernes humør, der efterfølgende tillod en række aktier at genvinde deres tabte højde.

Faldt mindre end ventet
Lidt opmuntring blev det dog til fra nøgletalsfronten, idet opgørelsen over industriproduktionen i eurozonen overraskede i den rigtige retning, selv om tallene bestemt ikke var kønne.

I januar faldt industriproduktionen i eurolandene med 3,5 pct. i forhold til december, da den var faldet med 2,6 pct., hvorimod analytikerne havde kalkuleret med et fald på hele 4,0 pct. i januar.

Opgjort på årsbasis faldt industriproduktionen i eurozonen med 17,3 pct. i januar, og fortsætter den udvikling i de kommende måneder, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, hvilken negativ effekt det kan få på beskæftigelsen.

Da fredagens nøgletalskalender var yderst mager, og investorernes inflationsbekymringer aftog ud på eftermiddagen, benyttede en del tiden til at trimme porteføljerne forud for weekenden eller følge op på selskabsspecifikke nyheder.

De to store mobiltelefon-koncerner Ericsson og Nokia fik en ublid medfart under fredagens handel, fordi investorerne frygter et vigende globalt salg af mobiltelefoner. Verdens fjerde største mobiltelefonproducent, SonyEricsson, oplyste fredag, at man for årets første tre måneder venter et underskud før skat på mellem 340 og 390 mio. euro som følge af faldende efterspørgsel.

Skabte en sur stemning
Meddelelsen skabte efterfølgende en syrlig stemning omkring såvel Ericsson som Nokia, da investorerne er bange for, at de kommende kvartalsrapporter fra branchen let kan blive skuffende læsning.

De finansielle aktier var en anden udsat gruppe i fredagens markeder, og endnu en gang svingede opmærksomheden over mod Barclays i Storbritannien, da analytikerne i finanshuset Morgan Stanley indikerede, at storbanken måske kunne blive nødt til at rejse yderligere kapital.

Den spanske storbank Santander havde vanskeligheder med at lokke det købedygtige publikum til bid grundet spekulationer i en nationalisering af bankens afdelinger i Venezuela.

Den tyske medicinal- og kemikoncern Bayer var derimod ikke til at skyde igennem, efter at et panel under de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har indstillet Xarelto til godkendelse. Præparatet har en blodfortyndende effekt, hvilket gør det egnet til at forebygge blodpropper.

Både analytikerne og Bayer venter sig meget af det nye præparat, så med udsigten til en godkendelse på det amerikanske marked mente investorerne, at det var på sin plads at give Bayer-aktien et løft.

Forskellige anbefalinger
Volvo kom i søgelyset under fredagens handel, da et par af de store finanshuse hæftede anbefalinger på aktien. Den amerikanske finansgigant Bank of America indledte sin dækning af den svenske Volvo-aktie med en købsanbefaling.

Mindre positivt stemt var analytikerne i finanshuset JP Morgan, for de valgte at nedjustere deres anbefaling af Volvo-aktien til undervægt fra neutral. De divergerende anbefalinger gav anledning til en smule tovtrækkeri med aktien.

BRANCHENYT
Læs også