Udsigt til nyt fedt år for flekslånere

Boligejere med lange, fastforrentede boliglån skal sætte pris på den rolige nattesøvn. • For der er ikke rigtig andre fordele i vente, mens boligejere med rentetilpasningslån går et fedt års tid i møde.

Mens nationalbanker over hele verden lader renterne trille ned på historisk lave niveauer, må boligejere med fastforrentede lån se misundeligt til.

For der er ingen lavere renter og konverteringsbølger i vente.

»Godt nok er de lange renter også presset nedad af bl.a. rentefald. Men så længe der er rigtig krise, vil investorerne mene, at der er større risiko ved realkreditobligationer end ved statsobligationer. Og når krisen løjer af, vil det generelle renteniveau og byggerenterne begynde at stige igen,« siger Las Olsen, økonom i Danske Bank.

Det er endnu mere surt, når boligejere med faste renter kigger på, hvordan det går for dem med rentetilpasningslån.

Nykredit har netop holdt auktion over de første rentetilpasningslån i år, og det gav en rente for de et-årige lån på 3,35 pct. Det giver et fald i huslejen efter skat på 320 kr. om måneden for et lån til en mio. kr.

Kort rente længere ned
Og det bliver bedre endnu, for de korte renter skal længere ned, spår både Nykredit, Danske Bank og Nordea.

»De Nykredit-kunder, som rentetilpasser om efteråret, fik sidste år en rente på 5,3 pct. Disse kunder kan, som udsigterne er lige nu, se frem til en rente på 2,8 pct.,« skriver Nykredit.

Det vil give en huslejebesparelse på 710 kr. om måneden.

Ude i verden forsøger regeringerne at hjælpe bl.a. boligejere med lange obligationslån.

Den amerikanske centralbank har sat godt 1.000 mia. dollars af til at købe lange obligationer, både statsobligationer og obligationer baseret på byggelån. Også den britiske regering vil bruge den metode. Formålet er i begge tilfælde som med en klassisk rentenedsættelse, nemlig at gøre det mere attraktivt at låne penge og dermed sparke gang i økonomien.

Det er uvist, om den europæiske regering og den danske kunne finde på det samme, men det ville næppe gavne de boligejere, der sidder med fastforrentede lån.

Risiko ved skift
»Man skal huske, at hele verdens regeringer bruger penge i hidtil uset omfang, og de penge skal de låne ved at udstede statsobligationer. En dansk boligejer, der udsteder realkreditobligationer i huset, er altså ude at konkurrere med den amerikanske præsident og andre regeringschefer om investorerne, og der kan det godt være, at investoren vil have en merrente for at vælge den danske boligejers papir,« siger Las Olsen.

Han maner dog til forsigtighed med at skifte til rentetilpasningslån nu.

»Man kan måske spare mange penge ved at lægge om nu. Men der er en stor risiko ved det, for alle prognoser er meget usikre i øjeblikket,« siger Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også