C20-indekset faldt efter solid uge

Følg aktiekurserne onlineStemningen hos de danske aktier trodsede den europæiske og udbyggede morgenens fald. C20-indekset lukkede 0,78 pct. lavere i 226,94, mens de tre store europæiske fondsbørser lukkede med små stigninger.

»Vi ser lidt nervøsitet i markedet efter en uge med solide stigninger, og det store spørgsmål er, hvorvidt aktiemarkedet på nuværende tidspunkt har set bunden, eller vi ser et "bear market rally". Jeg tror desværre ikke, at de finanspolitiske tiltag på nuværende tidspunkt er nok til, at fremgangen varer ved, og at aktierne dermed stadig ikke har set bunden,« kommenterede chefrådgiver Michael Borre fra Nordea over for RB-Børsen.

Stemningen i finanssektoren var presset i fredagens handel efter en ellers sjældent set solid uge. Nordea lukkede 7,4 pct. lavere i kurs 30,1 og reducerede dermed store dele af torsdagens markante stigning. Danske Bank-aktien gik dog mod strømmen og steg 2,0 pct. til kurs 46,9.

Auriga blev løftet 2,4 pct. til kurs 106 efter at have aflagt årsregnskab, der bød på pæne forventninger til det kommende regnskabsår. Koncernen præsenterede en omsætningsvækst på 30 pct. til 5,7 mia. kr. i 2008. Omsætningsprognosen for 2009 lød på 6,25 mia. kr. og var klart over analytikerestimaterne, mens driftsmarginalen ventes at lande på 9 pct. Yderligere lancerede Auriga en ny forretningsplan for Cheminova, som hedder "fem-i-femten", hvilket kort fortalt indeholder en række ambitiøse vækst- og indtjeningsmål for de kommende år frem mod 2015.

»Da strategien har sin baggrund i en veldefineret og lovende pipeline, tegner fremtiden ganske lys,« vurderede senioraktieanalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank i forlængelse af Aurigas 2008-regnskab.

FLSmidth faldt 3,1 pct. til kurs 132,3, efter at Goldman Sachs sænkede kursmålet for koncernen til 156 kr. fra tidligere 175 kr. for at reflektere de forværrede forventninger til den globale økonomi - dog fastholdes den neutrale anbefaling. Analytikerne hos Goldman Sachs vurderer nu, at omsætningen i FLS Minerals vil falde med 10 pct. i 2009 sammenlignet med en tidligere prognose om en vækst på 3 pct. Det svarer til, at den samlede omsætning hos FLSmidth vil falde 15,8 pct. i 2009 og med 17,9 pct. i 2010.

Vestas lukkede 0,7 pct. højere i kurs 247,5, efter at vindmøllebranchen fik nyt fra EU. Statsminister Anders Fogh Rasmussen meddelte torsdag aften, at man på EU-topmødet var blevet enige om en lille vækstpakke på 5 mia. euro, og statsministeren pointerede, at 4 mia. euro af pakken er rettet mod grønne energitiltag. Et af projekterne er et havvindmølleprojekt i Østersøen.

William Demant lukkede 0,8 pct. lavere i 232,3 til trods for, at Bank of America hævede sin anbefaling på høreapparatproducenten til "køb" fra tidligere "underperform" samt hævede kursmålet fra 196 til 254 kr.

ØK faldt 3,7 pct. Handelskompagniet med aktiviteter i Venezuela fik negativt nyt, da Bloomberg News skrev i et notat, at den venezuelanske præsident Hugo Chaves måske vil devaluere landets valuta.

BRANCHENYT
Læs også