Elefanthuset er et godt eksempel

Det nye elefanthus i Zoo i Københavns nyeste arkitektoniske prestigeprojekt. Arkitekt Norman Foster har formået at kombinere elefanternes trivsel med en indbydende arkitektur og bæredygtige byggematerialer. De gode erfaringer med beton smitter af på andre erhvervsbyggerier.

Da Zoo i København i juni åbnede dørene for det nye elefanthus, stod det klart, at både haven og København havde fået ny arkitektur i topklasse. Samtidig har den verdensberømte stjernarkitekt Norman Foster ved brug af store mængder beton har formået at kombinere et æstetisk ydre med havens krav om trivsel, sikkerhed og bæredygtigt byggeri.

Den succesfulde anvendelse af beton har givet genlyd i byggebranchen og medfører, at mange projektere erhvervsbyggerier nu har beton som det primære byggemateriale, et aktuelt eksempel er opførelsen af SEB Banks nye danske hovedkvarter i København, hvor ni enorme betontårne danner skelettet for et anderledes og spændende erhvervsdomicil.

Ole Nørklit er administrerende direktør i Unicon, der leverer beton til over halvdelen af alt byggeri i Danmark, og også har leveret betonen til elefanthuset. Han kan tydeligt mærke efterspørgslen efter mere betonbyggeri.

»Vi kommer til at se meget mere beton i bybilledet, når det drejer sig om erhvervsbyggerier, og det skyldes især to afgørende faktorer: For det første giver det arkitekterne mulighed for at lave noget helt unikt, fordi elementerne bliver støbt på byggepladsen og kan formes efter behov, så man får nogle spændende organiske former. For det andet har beton det, der kaldes en termisk masse, hvilket vil sige at det holder på varmen om dagen og afgiver kulde om aftenen. Det giver en kæmpe besparelse i energiforbruget, og derudover kan man få beton i hele farvespektret, og det skal ikke males eller vedligeholdes på samme måde som andre materialer,« siger han.

Det nye elefanthus i Zoo i København er et godt eksempel på, hvorledes man har benyttet sig af betonens særlige egenskaber til at tilpasse det netop den funktion, bygningen skal have.

Godt for instinkterne
I elefanthuset er en række betonsøjler med til at adskille elefanter og publikum og samtidig stimulere elefanternes naturlige instinkter.

»I naturen søger elefanterne konstant efter mad. Ved at gemme foderet i store sandbanker eller på den anden side af betonsøjlerne, så de skal bruge snablen for at få fat i føden, er vi i stand til at efterligne de naturlige omgivelser og dermed berige elefanternes dagligdag,« forklarer Peter Nørresø Haase.

Også i forbindelse med elefanternes personlige pleje har betonen fundet anvendelighed. Foruden en forkærlighed for støv- og mudderbade elsker havens elefanter nemlig at gnubbe sig op ad betonmurene. Og det kan de roligt gøre, for betonen kan sagtens holde til det.

Norman Foster valgte at indfarve betonen i en dybrød okkerfarve, samtidig med at aftryk i betonoverfladerne får væggene til at fremstå mere levende. »At ramme den rigtige rødbrune farve har krævet mange ressourcer. Lige så smuk som betonen er at se på, lige så udfordrende har den nemlig været at arbejde med. Derfor var det nødvendigt med løbende koordinering af arbejdet mellem de forskellige leverandører af fabriksbeton og elementer,« fortæller Key Account Manager Steen Pedersen fra Unicon.

Ud over hensynene til dyrenes ve og vel samt det æstetiske udtryk stillede Zoologisk Have krav om et miljøvenligt byggeri. Her har betonen bevist sine bæredygtige egenskaber, og de mange kubikmeter beton har således på flere områder vist sig at være et fornuftigt valg. »Ambitionen var et grønt byggeri, hvor byggematerialerne belaster miljøet mindst muligt. Ikke alene optager betonen en masse CO2, men væggene akkumulerer også solenergien fra det store lysindfald og afgiver den igen i køligere perioder. Derved opnår vi en stabil temperatur hen over døgnet, samtidig med at vi sparer energi til opvarmning,« slutter Peter Nørresø Haase.

Bæredygtig beton
• Beton er et bæredygtigt materiale, der består af de naturlige råstoffer sten, sand og vand samt cement, som fremstilles af kridt og sand. Det betyder, at materialet er uorganisk og derfor ikke bidrager til råd og svamp i boligen.

• Samtidig findes materialerne overalt på Jorden, så beton kan produceres lokalt og transportomkostninger og energiforbrug holdes nede.

• Beton har en god varmeakkumulering. Det betyder, at betonen optager varmen i dagtimerne og afgiver den igen, når temperaturen falder om natten. Det mindsker temperaturudsving og energiforbrug.

• Rå betonvægge og -gulve kan optage et vist omfang CO2 og andre skadelige stoffer.

• Beton holder til mange generationers brug, hvilket er en vigtig parameter for ansvarligt byggeri.

• I Danmark genbruges omkring 95 procent af den nedrevne beton. Nedknust beton anvendes primært til vejbygning, hvor det er et eftertragtet materiale. Restprodukter fra anden industri anvendes i produktionen af beton i stedet for cement, hvilket sparer råstoffer og energi.

BRANCHENYT
Læs også