Beton er tilbage

Byggeri I fremtiden vil langt flere erhvervsdomiciler og kontorbygninger blive konstrueret i det gammelkendte materiale beton, som er gået hen og blevet populært igen.

Beton er tilbage. Det ensartede grå byggemateriale har i årtier stået i skyggen af stål og glas, når der skulle bygges prestigeprojekter i de store byer, men sådan er det ikke længere.

På det seneste har beton nemlig ændret sit image, og nye typer bæredygtig beton samt et skift i arkitekternes bevidsthed har bragt det velkendte materiale tilbage i rampelyset

»Vi arbejder målrettet med betonbyggerier, og har flere projekter i gang, hvor kontorbygninger og institutioner er opført i beton. Beton er jo plastisk og har fantastiske æstetiske muligheder. Arkitekter elsker beton - det er et ældgammelt kærlighedsforhold, som igen er blevet aktuelt, fordi der samtidigt er rigtig mange penge at spare i driften af bygningen ved lavt energiforbrug og vedligeholdelse,« siger arkitekt MAA Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects.

I en række konkrete tilfælde har Henning Larsen Architects tegnet kontorbygninger, hvor man sparer op til 80 pct. af driftens energiomkostninger - og det er en væsentlig besparelse, når der skal bygges nyt.

»Derfor kommer vi til at se meget mere beton, og også mere synlig beton, der ikke bliver pakket ind som tidligere. Vi udnytter betonens evne til at holde på varmen om vinteren eller afgive kulde om sommeren, og desuden arbejder vi med at forbedre betonens evne til at regulere akustikken i kontorbyggeri af beton,« siger Signe Kongebro.

Pris til betonen
Også flere af landets nybyggede kulturinstitutioner er lavet af beton.

Et af eksemplerne på dette er Skuespilhuset ved Københavns havn. En bygning der forener kunsten med arkitektonisk æstetik og bæredygtighed. Skuespilhuset blev torsdag den 5. marts kåret som vinder af Bæredygtig Beton Prisen, der blev uddelt for første gang nogensinde på Dansk Betons stort anlagte Bæredygtig Beton Konference i DR-Byen.

Bag kåringen står Dansk Beton, som i sin vurdering har lagt vægt på, at Skuespilhuset både repræsenterer fremragende arkitektur og toneangivende, energirigtige betonløsninger.

BRANCHENYT
Læs også