Carlsberg går over til engangsflasker

Halvliters sodavand fra Carlsberg og Coca-Cola bliver fra juni solgt i engangsflasker. Butikkerne jubler over pænere emballage og langt nemmere håndtering af returgods.

Carlsberg er i gang med en totalændring af sit returflaskesystem. Fra juni bliver alle bryggeriets halvliters sodavand - samt Coca-Cola - hældt på engangsflasker af plast. Ændringen er næppe miljøneutral, men vil gøre det langt nemmere for butikkerne at håndtere returemballagen. Pantprisen bliver den samme.

De nye flasker bliver knap så høje, men kan alligevel gå i de kendte automater. Carlsbergs konkurrent, Royal Unibrew, gik sidste år over til engangsflasker. Forbrugerne kommer især til at mærke forskellen i form af, at der ikke længere vil være skrammede plasticflasker. Engangsflaskerne smeltes ned, og flaskerne er derfor hver gang helt nye.

»Vi forventer helt klart et mersalg med de nye flasker. Erfaringer fra andre lande og fra vores danske konkurrent viser, at dagligvarehandlen sælger flere sodavand, når emballagen er ny og indbydende frem for skrammet og slidt,« siger kommunikationschef Jens Bekke, Carlsberg Danmark.

Mindre miljøvenlig
Danmark er et af de sidste lande, der går over til et system med engangsflasker. 50 pct. af de indsamlede flasker bliver genbrugt til nye, mens den anden halvdel smeltes om og bruges til tasker, sko og andre ting til industrien.

Umiddelbart er denne løsning mindre miljøvenlig, men til gengæld kommer Dansk Retursystem ud flere steder, og det kan være med til at indfange mere engangsemballage, som ellers blot smides ud.

Hos to af Danmarks største butikskæder jubler man over udsigten til den nye emballage. Dels bliver det langt lettere at håndtere de store mængder returgods, og dels vil det være en bedre vare, man kan præsentere.

»Det er en rigtig stor fordel. Det er noget, vi har efterspurgt og derfor er meget glade for. Vi har gennem mange år bøvlet med returflasker. De optager meget plads, skal sorteres i forskellige kasser, og nogle af vores butikker er ved at drukne i arbejdsbyrden fra dette system. Med dåsernes og engangsplastflaskernes store vækst de senere år har det lettet, og når Carlsberg også går over til den type emballage, vil det hjælpe endnu mere,« siger forbrugerpolitisk direktør Mogens Werge, Coop.

Nemmere for butikkerne
De største butikker i hans kæde som eksempelvis SuperBrugsen og Kvickly har en såkaldt komprimator, som maser emballagen flad, hvorefter den intet fylder. Men selv for de mindre butikker er det langt nemmere blot at lægge plastflaskerne i en pose til afhentning af Dansk Retursystem.

»Vi er meget positive over for denne flasketeknologi. Flaskerne er mere præsentable, når de står på hylden, og de er langt nemmere at sortere. Vi skal ikke stå og foretage en nidkær sortering på størrelse og mærke. Vi kan blot komprimere dem og opbevare dem på mindre plads,« siger informationschef Erik Eisenberg fra Dansk Supermarked, som blandt står bag Netto, Føtex og Bilka.

Carlsberg skifter i første omgang sine genpåfyldelige halvliters sodavand ud med engangsflasker. Senere vil det også blive tilfældet med sodavand i 1,5 liters-flaskerne. Men ifølge Jens Bekke har bryggerikoncernen endnu ikke en dato for, hvornår det sker. Det vil bl.a. kræve yderligere investeringer i flaskemaskiner.

Flasker ..

BRANCHENYT
Læs også