Kursfald efter nøgletal og bankpakke

Det danske obligationsmarked lukkede mandag lavere, idet investorerne øgede risikoappetitten, efter at den amerikanske regering kom med detaljer omkring endnu en hjælpepakke til USA's økonomi - denne gang omhandlende opkøb af dårlige lån og værdipapirer i finanssektoren. Den negative stemning på obligationsmarkedet var understøttet af tal fra det amerikanske boligmarked, hvor salget af eksisterende boliger viste en fremgang i februar, mens der var ventet et fald.

USA's finansminister, Timothy Geithner, fremlagde mandag detaljerne i den plan, der skal finansiere køb af såkaldt "giftige aktiver" for op mod 1.000 mia. dollars for at hjælpe det finansielle system. Programmet vil bruge 75-100 mia. dollars af den allerede vedtagne hjælpepakke på 700 mia. dollars. Dertil skal komme penge fra private investorer, og pakken kaldes da også "Public-Private Investment Program". Ifølge en meddelelse fra finansministeriet vil det give regeringen købekraft for op til 500 mia. dollars. Af meddelelsen fremgik det, at programmet kan fordobles over tid, hvilket vil bringe købekraften op på 1000 mia. dollars.

»Planen fra Geithner dominerede obligationsmarkedet mandag,« sagde obligationschef Dan Orlando hos Deutsche Bank til Bloomberg News. Obligationskurserne faldt over en bred kam, vurderede obligationschefen.

På makrosiden bød mandagen på en interessant opgørelse, idet der kom vigtige tal for det amerikanske boligmarked ved salget af eksisterende boliger i februar. Salget viste en overraskende fremgang på 5,1 pct. til 4,72 mio. enheder sammenlignet med 4,49 mio. enheder måneden før. Analytikerne havde ventet et fald til 4,45 mio. enheder i februar.

»Det er blevet billigere at være boligejer, og flere og flere leder efter det helt rigtige tilbud på boligmarkedet,« sagde cheføkonom Guy LeBas hos finanshuset Janney Montgomery Scott til Bloomberg News. Til trods for stigningen i salget er der ikke tale om en stabilisering endnu. Der er fortsat et langt stykke at gå endnu, vurderede cheføkonomen.

BRANCHENYT
Læs også