God stemning indledte ugen

Bankaktierne var godt med som følge af nye støttetiltag i USA.Den japanske yen fortsatte sin nedtur med uformindsket styrke.

Brevkasse for investorerDe positive tendenser havde stadig godt fat på de europæiske børser først på mandagen, da investorerne endnu en gang skelede til den anden side af Atlanten, hvor nye støttetiltag til den kriseramte finanssektor var under opsejling.

I sidste uge var Federal Reserve med til at løfte stemningen i aktiemarkederne - i alt fald for en stund - da det kom frem, at den amerikanske centralbank har planer om opkøb af statsobligationer, realkreditpapirer samt anden gæld. Udspillet er et forsøg på, at slå renterne endnu længere ned og samtidig øge likviditeten.

Mandag erfarede investorerne så, at amerikanerne også er parate til at hjælpe bankerne i USA af med store stakke af deres tvivlsomme aktiver, og den udsigt skærpede hurtigt investorernes interesse for at købe bankaktier.

Rundt om på de europæiske børser trak de finansielle aktier en stor del af stigningerne, og det hjalp ligeledes på nogle af investorernes humør, at chefen for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, ikke ville udelukke nye rentenedsættelser i eurozonen fra det nuværende rekordlave niveau på 1,50 pct.

Ser gerne nye lempelser
Adskillige investorer og analytikere ser gerne, at den ledende rente i eurozonen lempes yderligere, men der kan være grænser for, hvor langt ECB vil gå. I USA og Japan er de toneangivende rentesatser så tæt på nul, som det næsten er praktisk muligt, men noget lignende bliver måske ikke tilfældet for den europæiske rente, da ECB i modsætning til Federal Reserve og Bank of Japan ikke finder en rente tæt ved nul for passende.

Det syntes at være den konklusion, som mange investorer drog af det interview med centralbankchef Trichet, der blev bragt i Wall Street Journal, og så kunne aktørerne i Europa bare varme sig ved tanken om, at der sikkert kommer mindst en rentesænkning til fra ECB.

På det seneste har nogle af signalerne fra det amerikanske boligmarked overrasket positivt, og mandag blev det til en ny overraskelse i forbindelse med fremlæggelsen af tal for salget af eksisterende boliger i USA. I februar steg salget af eksisterende boliger i USA opgjort på årsbasis til 4,72 mio. enheder fra 4,49 mio. enheder i januar, mens analytikerne i snit havde kalkuleret med et fald til 4,45 mio. enheder i februar.

Den forbedrede stemning i aktiemarkederne først på dagen gav flere mod på at vove pelsen, og i takt med den øgede risikoappetit svandt behovet for flugtvalutaer og dermed for dollaren.

Endvidere var dollaren stadig stækket af amerikanernes planer om opkøb af stats- og realkreditobligationer i den helt store stil.

Frygter overudbud
Investorerne er bange for, at de mange opkøb af amerikanske papirer foretaget af Federal Reserve på længere sigt kan skabe et overudbud af dollars, og de betænkeligheder fremmer på ingen måde lysten til at erhverve amerikansk valuta.

Ud på eftermiddagen havde dollaren imidlertid genvundet lidt af sin tabte styrke som følge af investorer, der trimmede deres valutapositioner, og mandag ved 16-tiden blev den handlet til 550,50 kr. mod 546,00 kr. ved middagstid.

Den japanske yen har mistet meget af sin appeal på det seneste, og mandag blev den yderligere svækket i forhold til dollaren og euroen, da investorerne fortsat vendte tommelfingrene nedad.

En medvirkende forklaring på svækkelsen af yennen var den økonomiske situation i Japan, der mildt sagt har kendt bedre dage. De japanske virksomheders eksport er styrtdykket, siden kreditkrisen bed sig fast i haserne på de globale økonomi, og det rammer japanerne særdeles hårdt, fordi aktiviteten i deres økonomi i vidt omfang hviler på eksporten.

Triste udsigter
Et hurtigt kig i krystalkuglen gav heller ikke anledning til megen opmuntring, for inden der kommer gang i hjulene på verdens næststørste økonomi, skal den globale vækst op i gear, så japanerne bliver næppe de første, som river sig fri af afmatningen.

Den japanske økonomis store afhængighed af eksporten betyder, at der først skal ske en forbedring af den økonomiske situation i eksempelvis USA, inden de japanske virksomheder kan få skub i eksporten og derved opnå styrken til at fortrænge recessionen. Mandag ud på eftermiddagen blev den japanske yen handlet til 5,6651 kr. mod 5,7350 kr. forud for weekenden.

BRANCHENYT
Læs også