Vestas må frygte årets rapport

Vestas-chef Ditlev Engel gik i 2008 efter 25 pct. af markedet og førstepladsen. Året vil ende med en historisk bundrekord.

Vestas-chef Ditlev Engel kæmper med et lunkent salg og en omtumlet aktiekurs. I løbet af få dage vil han også blive konfronteret med en historisk lav markedsandel.

At Vestas-toppen skal til eksamen i markedsandele, hænger sammen med, at konsulentfirmaet BTM Consult er på vej med den årlige vindmøllerapport, som regnes for branchens bibel.

Når det i år skaber ekstra spænding, skyldes det, at Ditlev Engel har afvist at kommentere et utal af meldinger om, at vindmøllegigantens markedsandel er styrtdykket. Det er sket med forklaringen om, at man udelukkende henholder sig til BTM-tallene.

Nu er de så endelig på trapperne, og Sydbanks vindmølleekspert er ikke i tvivl om, hvad de vil vise.

»De vil vise, at Vestas taber markedsandele,« siger senioranalytiker Jacob Pedersen.

Ved indgangen til 2008 var målet at sidde på 25 pct. af markedet. I dag tyder meget på, at Vestas skal være glad for en bid på 20 pct.

Kerneområde er glemt
Da Ditlev Engel tiltrådte som Vestas-chef i maj 2005, blev koncernens markedsandel udråbt til et kerneområde. Det skete i strategien The Will to Win, der nævner, at målet er en markedsandel på 35 pct. Et mål, Ditlev Engel aldrig har indfriet. I stedet har vindmøllegiganten tabt terræn år for år. Fra 34 pct. i 2004 til 23 pct. i 2007.

»Markedsandelen tog vi med, fordi vi gerne ville sige, at man godt kan nå mål om højere indtjening og lavere arbejdskapital, uden at det rammer væksten,« siger Ditlev Engel nu.

Efter de de skuffende resultater har markedsandelen ikke længere topprioritet for Vestas-ledelsen.

»Jeg tror, at man skal dele markedet op. Mens vi før i tiden havde et globalt vindmøllemarked, begynder det at blive langt mere differentieret. Måler vi Vestas' andel af MW-møller, står vi langt stærkere på totalmarkedet,« siger Ditlev Engel.

BTM-rapporten bliver offentliggjort en af de nærmeste dage. Spørgsmålet er, hvordan aktiemarkedet vil reagere, når tallene bliver kendt.

Da Vestas-chefen sidste år i forbindelse med præsentationen af 2007-regnskabet fortalte om en markedsandel på knap 23 pct. mod forventet 25 pct., førte det til en brandudsalg af Vestas-aktier og efterfølgende kursfald.

BRANCHENYT
Læs også