Ny analyse af prisen på mælk og brød

Konkurrencestyrelsen finder prisen på mælk og brød er for høj, men det afviser producenter og supermarkederne.

Både mælke- og brødproducenter samt Landbrugsraadet og detailkæden Coop melder hus forbi, når Konkurrencestyrelsen antyder, at priserne på mælk og brød ikke er faldet i butikkerne i takt med de lavere råvarepriser.

Kommunikationschef Astrid Gade Nielsen fra Arla Foods siger, at de tilgængelige prislister viser, at mælkeprisen er faldet siden august.

»Jeg forstår ikke, hvordan Konkurrencestyrelsen kan sige, at mælken er for dyr, når man i dag kan købe en liter Danmælk (billigste mælketype, red.) til 3,95 kr. Det er 95 øre lavere end i august,« siger Astrid Gade Nielsen til Ritzau.Dyrt specialmel
Hos Lantmännen Unibake, der bl.a. sælger Hatting- og Schulstad-produkter, siger økonomidirektør Peter Elkjær Larsen, at Konkurrencestyrelsen er lidt ensidig i sin fremstilling af prisudviklingen.

»Vi bruger f.eks. forholdsvis meget specialmel, som er dyrere end den konventionelle, og vi er underlagt nogle kraftige stigninger på lønomkostninger, som påvirker prisen i butikkerne endnu mere end prisen på mel,« siger Elkjær Larsen.

Han nævner også, at eksempelvis birkesfrø som ingrediens i brød er steget med 250 pct. på få måneder.

Ny analyse på vej
Fordi butikspriserne ikke er faldet i takt med råvarepriserne, meddelte Konkurrencestyrelsen i går, at der skal gennemføres en ny analyse af årsagen til de høje forbrugerpriser. Undersøgelsen skal være klar inden sommerferien. Det undrer nemlig styrelsen, at fødevarepriserne ikke er faldet som forventet.

Direktør i Landbrugsraadet Claus Søgaard-Richter siger, at det er godt, at Konkurrencestyrelsen følger udviklingen på fødevareområdet.

»Landbrugsraadet kan konstatere, at det først er efter, at varerne har forladt landmanden og andelsvirksomhederne, at der sker en manglende tilpasning, så de lave råvarepriser kan komme forbrugerne til gavn,« siger han.

Med andre ord er det i detailledet - i supermarkedskæderne - at priserne holdes urimeligt høje.

BRANCHENYT
Læs også