Grundfos risikerer underskud

Grundfos har aldrig haft underskud. 2008 endte med et plus på 959 mio. kr. • Men 2009 kan ende med tab, erkender Grundfos-ledelsen.

Grundfos-chef Carsten Bjerg vil ikke udelukke, at 2009 ender med røde tal på bundlinjen.

»Jeg kan ikke sige, at der ikke er risiko for det,« siger Carsten Bjerg.

Udtalelsen understreger, at verdensøkonomiens nedsmeltning for alvor sætter sit præg på den danske pumpegigants forretning.

Ender indeværende regnskabsår med et underskud, vil det være første gang nogensinde i koncernens 64-årige historie.

Udviklingen skal samtidig ses i lyset af, at Grundfos de seneste fem år har præsteret knap fem mia. kr. i overskud før skat.

Langt til målet
Alene i 2008, som for mange virksomheder har været et katastrofeår, er det lykkedes Grundfos at tjene knap en mia. kr. før skat.

En situation, der får ros med på vejen af Carsten Bjerg. Men samtidig viser tallene, at der er langt op til målsætningen om en fremgang på 10 pct.

For at det kom i hus i 2008, skulle overskuddet før skat være på 1,9 mia. kr. Men året endte med et fald på 30 pct. til 959 mio. kr.

De usikre tider slår samtidig igennem for fuld styrke i forventningerne til 2009. Carsten Bjerg tøver ikke med at slå fast, at året vil byde på tilbagegang over hele linjen. Spørgsmålet er alene, hvor stor tilbagegangen bliver. Det vil han ikke sætte tal på. Men et af scenarierne, man arbejder med, er et fald i salget på 10 pct.

Arbejdsdeling
Uanset hvad tegner 2009 på ingen måde godt for de omkring 18.000 ansatte.

»Jeg kan ikke udstede nogen garanti for, at der ikke kommer nye fyringer,« siger Carsten Bjerg.

De seneste måneders opbremsning har allerede kostet 208 danske Grundfos-ansatte jobbet. Andre 1.020 er sendt på arbejdsdeling i håbet om, at udviklingen vender, så man undgår egentlige fyringer.

Også de udenlandske Grundfos-selskaber er ramt.

»På fabrikkerne i Ungarn har vi indført fire-dages uge. Det berører omkring 2.000 ansatte,« siger Carsten Bjerg.

Han forsikrer, at krisen på det nærmeste bliver fulgt time for time i forsøget på at imødegå udviklingen ved at dreje på omkostningsskruerne, omlægge produktionen og skrinlægge påtænkte investeringer.

Selv om skyerne hænger tungt over Grundfos, er det nemlig ikke ensbetydende med, at man kaster håndklædet i ringen uden kamp.

»Jeg kan garantere, at vi vil kæmpe, så blodet sprøjter fra neglene,« siger Carsten Bjerg.

BRANCHENYT
Læs også