Tysk Ifo-indeks med lyse sider

For tredje måned i træk steg forventningsdelen i det tyske ifo-indeks.Ordreindgangen til amerikansk industri tog et ryk opad i februar.

Brevkasse for investorerDen tyske økonomi hænger fortsat i bremsen, og intet tyder på, at de første tre måneder af 2009 bliver mildere end afslutning på 2008. Det var i alt fald den overordnede konklusion efter fremlæggelsen af ifo-indekset i Tyskland onsdag formiddag, men fjernes blikket fra bakspejlet, anes gennem forruden spæde indikationer på, at eurozonens største økonomi måske genvinder noget af sin form i løbet af efteråret.

Ifo-indekset forsøger at greje stemningen i tysk erhvervsliv med hensyn til den økonomiske situation, og i marts faldt indikatoren til 82,1 fra 82,6 måneden forinden - en udvikling, som stemte nogenlunde overens med analytikernes estimater. Niveauet i marts var det hidtil laveste, og faldet skyldtes en yderst negativ holdning blandt de adspurgte til den øjeblikkelige økonomiske situation i Tyskland.

Siden man begyndte at udarbejde ifo-indekset, har tysk erhvervslivs holdning til den aktuelle økonomiske situation ikke været mere negativ, end tilfældet var i marts, og det tog mange som udtryk for, at tysk økonomi befinder sig i den værste recession siden Anden Verdenskrig.

I de sidste tre måneder af 2008 faldt den økonomiske vækst syd for grænsen med hele 2,1 pct., og når analytikerne kigger på onsdagens rekordlave ifo-indeks, føler flere sig overbeviste om, at første kvartal af 2009 bliver lige så slemt. I det lys tager adskillige analytikere det for givet, at der kommer endnu en pengepolitisk lempelse på et halvt point, når der er rentemøde i Den Europæiske Centralbank i næste uge.

Ikke uden lyse sider
Men onsdagens ifo-indeks var bestemt ikke uden sine lyse sider, for når det handler om fremtiden, har de adspurgte skruet lidt ned for pessimismen.

For tredje måned i træk steg forventningsdelen i ifo-indekset i marts, og dermed bekræfter underkomponenten den forbedring, som investorerne så i tirsdagens PMI-indeks for eurozonen, så måske er det økonomiske forår også undervejs.

Forventningsdelen i ifo-indekset er en god og vigtig indikator for den kommende retning i tysk økonomi, og da den er steget siden nytår, mener flere økonomer, at der begynder at tegne sig et billede af en økonomi, som kommer op i gear senere på året.

Forklaringen på den spæde optimisme blandt økonomerne og mange af de adspurgte i Ifo-undersøgelsen skal findes i regeringernes og centralbankernes bestræbelser på at ruske liv i væksten.

Siden kreditkrisen slog ud i lys lue sidste efterår, er det væltet frem med hjælpepakker til finanssektoren og trængte boligejere. Endvidere har adskillige lande iværksat skattelettelser samt pengepolitiske lempelser, der har sendt renterne ned på rekordlave niveauer.

Det må da virke
I betragtning af de mange støtteforanstaltninger synes det næsten uundgåeligt, at de ikke på et eller andet tidspunkt får en så stor gennemslagskraft, at de formår at hive økonomierne ud af recessionen.

Det var ikke kun fremgangen i ifo-indeksets forventningsdel, som evnede at indgyde en smule håb i investorerne, for midt på eftermiddagen kom de amerikanske ordretal, og de gjorde mildt sagt selv de mest optimistiske analytikeres prognoser til skamme.

I februar steg ordreindgangen af varige forbrugsgoder til amerikansk industri med 3,4 pct. i forhold til januar, da ordreindgangen var faldet med 7,3 pct.

Den markante forbedring af ordresituationen i USA stod i skarp kontrast til analytikernes estimater, der i snit havde gættet på et fald i størrelsesordenen 2,5 pct. i februar. End ikke den mest optimistiske prognosemager var tæt på den faktiske udvikling, så den store fremgang i ordreindgangen blev hurtigt betegnet som en af de større overraskelser.

Flere flotte tal
Når ordrerne på transportmateriel blev fjernet fra opgørelsen, så det endnu bedre ud, idet stigningen i dette tilfælde blev på 3,9 pct. i februar, hvorimod analytikerne havde kalkuleret med et fald på 2,0 pct. Måneden forinden var ordreindgangen fraregnet transportmateriel faldet med 5,9 pct.

Som rosinen i pølseenden fik investorerne tal for salget af nye boliger i USA, og i februar steg salget, mens analytikerne havde forudsagt et fald, så for amerikanerne var det en onsdag, da nøgletallene overraskede i den rigtige retning.

Onsdag ved 16-tiden blev den amerikanske dollar handlet til 549,50 kr. mod 552,00 kr. aftenen før...

BRANCHENYT
Læs også