Verdens store eksportlande stadig i koma

Kollaps i Japans eksport til USA og Europa. •Tysk erhvervstillid i rekordlavt niveau.

Store japanske industrivirksomheder så som Sony og Toyota er kommet under fornyet pres, efter at Japans finansministerium i går præsenterede nye, stærkt bekymrende tal for eksporten.

I februar styrtdykkede eksporten med 49,4 pct. i forhold til samme måned i fjor, og dele af eksporten til USA synes på det nærmeste at være brudt sammen. Den samlede eksport til USA faldt fra februar i fjor til februar i år med 58,4 pct., men bileksporten faldt hele 70,9 pct. Også eksporten af elektronik, herunder forbrugerelektronik, er ude i et dramatisk fald.

Overskud på balancen
Eksporten til Europa faldt rekordstore 54,7 pct., eksporten til Asien dykkede 46,3 pct. og eksporten til Kina faldt 39,7 pct.

Da også importen i februar viste et rekordstort fald, kunne Japan paradoksalt nok for første gang i fem måneder notere et overskud på handelsbalancen.

Fortsætter tendensen i indeværende måned, ventes resultatet at blive et voldsomt fald i den økonomiske vækst.

De foregående tre måneder er den økonomiske aktivitet i Japan faldet med, hvad der svarer til 12,1 pct. på årsbasis, og tusinder af japanere mister i disse uger deres job inden for især bil- og elektronikindustrierne.

Asiens største økonomi kom betydeligt værre igennem februar end andre lande i regionen. Sydkoreas eksport faldt 17,1 pct. og Taiwans 28,6 pct.

For begge var der imidlertid tale om en markant forbedring i forhold til januar.

Udviklingen kan være en første indikation af, at de finanspolitiske tiltag i Kina er ved at få effekt. I hvert fald noterer flere økonomer, at der er en svagt stigende efterspørgsel efter råmaterialer og kemikalier, men det gavner indtil videre ikke Japan.

Også i Tyskland fortsætter den matte stemning, efter at Ifo-indekset, baseret på et rundspørge til 7.000 erhvervsledere, i marts faldt til det laveste niveau i 26 år.

Mærkbar effekt
»Det er endnu for tidligt at forvente en mærkbar effekt af stimulanspakkerne, ligesom det vil være nødvendigt for Den Europæiske Centralbank at sænke renten med 1 procentpoint ved mødet den 2. april, hvis det skal lykkes at bremse nedgangen,« siger cheføkonom Gernot Nerb fra Ifo i München.

Yderligere stimulanser er der til gengæld ikke råd til i Storbritannien, fastslog Bank of England-direktør Mervyn King i går over for parlamentet med henvisning til, at underskuddet på de britiske statsfinanser i år ventes at blive på mindst 8 pct. af bruttonationalproduktet (BNP). EU-kommissionen venter imidlertid et minus på 9,6 pct. af BNP.

»I betragtning af underskuddets størrelse anser jeg det for forstandigt at gå frem med største forsigtighed og være yderst tilbageholdende med tiltag, der kan forværre underskuddet,« sagde Mervyn King.

BRANCHENYT
Læs også