Danske ventureinvestorer i bund

Nordiske venturevirksomheder sælges til langt højere pris, når der er amerikanske investorer med om bord. • Ny rapport fra Vækstfonden peger på en svag nordisk venturekapital.

Hvis man måler ud fra kroner i kassen, dumper de nordiske ventureinvestorer i forhold til deres amerikanske modparter - selvom der spilles på den nordiske hjemmebane.

En ny analyse fra Vækstfonden viser, at de nordiske venturevirksomheder handles til en langt højere pris, ligeså snart der er amerikanske investorer med i baglandet.

Prisen for virksomheden er omkring fem gange større med amerikanske opstartspenge. Sælges virksomheden til amerikanere er værdien helt op til 10 gange større med amerikanske investorer i baglandet, viser Vækstfondens gennemgang af ventureinvestorernes salg og børsnoteringer - eller såkaldte exits - af omkring 250 nordiske virksomheder.

Bedre til at udvælge
En del af forklaringen er, at de amerikanske investorer har et bedre netværk i USA, hvor de kan forhandle sig frem til en højere salgspris. Men selv når alle amerikanske børsnoteringer og virksomhedssalg er trukket fra, er værdien stadig tre gange højere med de amerikanske investorer i baglandet.

Hovedforklaringen er ganske enkelt, at amerikanerne er bedre til at udvælge de lukrative investeringer og bedre til at rådgive opstartsvirksomhederne, når de en gang har skudt kapital i dem, vurderer vicedirektør Rolf Kjærgaard fra Vækstfonden.

»Amerikanske investorer har typisk mere erfaring med at investere i den her type virksomheder, da venturekapital går tilbage til 1940'erne, mens det er et nyere fænomen i Europa. De har større træfsikkerhed og bredere erfaring generelt,« siger han.

Rolf Kjærgaard påpeger samtidig, at der er håb for de nordiske opstartsvirksomheder. Andelen af venturevirksomheder med amerikanske medinvestorer er øget fra omkring 20 til 40 pct. af virksomhederne siden 2000.

»Det giver anledning til at tro, at flere danske virksomheder vil blive exitet til større værdier som følge af, at det er lykkes at få flere amerikanske investorer om bord,« siger Rolf Kjærgaard.

Eksperterne i marken tror ikke, at der er en sammenhæng mellem investorernes nationalitet og prisen på et selskab.

Det passer ikke
Danske Banks corporate finance afdeling - dvs. afdeling for børsnotering og køb og salg af virksomheder - er uenig med analysen.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der betaler mere for en virksomhed, fordi der f.eks er amerikanere i baggrunden. Vores erfaring er, at folk betaler for indtjeningsforventninger, værdien af strategiske assets og synergier. Set i det lys er der ikke nogen evidens for, at nationalitet spiller en rolle,« siger Danske Banks corporate finance-direktør Henrik Ernø, der gennem årene har været primus motor bag mange af handlerne med de danske biotekselskaber.

BRANCHENYT
Læs også