Prisgaranti preller af på boligkøbere

Halsnæs kommune i Nordsjælland har efter et salgsflop måttet droppe usædvanlig prisgaranti, der skulle lokke købere til 62 attraktive grunde.

End ikke prisgarantier kan trodse finanskrisen og skaffe flere kunder.

Det har borgmesteren i den nordsjællandske kommune Halsnæs, Helge Friis, måttet sande, efter at kommunen i månedsvis stort set forgæves har forsøgt at lokke købere til 62 nyudstykkede attraktive byggerunde i Kregme ved Frederiksværk.

Selv om kommunen har givet købere garanti for, at de vil få udbetalt differencen, hvis grundene fremover skulle falde i værdi, så er salget floppet totalt.

De 62 byggegrunde udgør kun de første to etaper i en række udstykninger, der skulle skaffe i hundredvis af nye tilflyttere til kommunen. Grundene, med en gennemsnitlig størrelse på 800 kvm., kostede i første omgang knap 1,4 mio. kr.

Da der mod forventning ikke blev solgt én eneste af dem, satte byrådets trumf på ved at garantere købere, at kommunen ville holde dem skadesløse, hvis kommunen senere ville sænke priserne.

Men kun én familie benyttede sig af tilbuddet, og den har nu modtaget en check fra kommunen på knap 400.000 kr., fordi priserne på de øvrige grunde er blevet sænket til omkring en mio. kr.

Prissænkningen skete ifølge borgmesteren, efter nye vurderinger af grundenes markedspris. Siden er der kun blevet solgt yderligere to grunde.

Men priserne skal ikke sænkes yderligere, har byrådet besluttet. Derfor er strategien med prisgarantier blevet droppet.

Helge Friis siger, at han oplevede det pludselige frafald af købere som »at løbe ind i en mur«.

»Køberne blev væk næsten fra den ene dag til den anden. Der er skam nok interesserede familier, der gerne vil købe. Men hver gang er historien den samme. Når køberne kommer ned i banken med en underskrevet betinget købsaftale på en grund, får de at vide, at de først kan låne, når de har solgt deres nuværende bolig. Derfor har vi måttet sande, at prisgarantier intet hjælper i den nuværende situation,« siger Helge Friis.

Ifølge borgmesteren vil kommunen ikke tjene penge på sine grunde, men af konkurrencemæssige årsager må de ikke sænkes til under markedsprisen.

»I virkeligheden ville det være en god forretning at forære grundene væk,« fastslår han.

»En familie med tre børn med en gennemsnitlig indkomst ville på fem år havde betalt grunden med sine indkomstskatter til kommunen, når de kommunale udligningsordninger tages i betragtning,« siger Helge Friis.

Formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen, er ikke overrasket over, at salgsfiffet med prisgarantier ikke hjælper.

»Hvis der bygges huse på sådanne grunde ville husene jo falde tilsvarende, hvis de øvrige grundpriser i området blev sænket. Og der dækker prisgarantier jo ikke. Jobtryghed og tiltro til en god økonomisk fremtid er nu altafgørende faktorer på købermarkedet,« siger Steen Winther-Petersen.

Kommunernes forening, KL, vurderer, at et svigtende salg af byggegrunde er én af hovedårsagerne til, at likviditeten i de kommunale kasser blev forringet med godt en halv mia. kr. i sidste kvartal af 2008.

BRANCHENYT
Læs også