Krise truer vindmølleeksport

Internationale finanshuse smækker kassen i for vindmølleprojekter, der er strandet i hobetal. • Vindmølleindustrien herhjemme er hårdt ramt. Den kræver nu større eksportlån fra statskassen.

Vindmøller har de senere år løftet dansk eksport til nye højder. I 2007 landede eksporten på knap 35 mia. kr. Nu truer finanskrisen med at sende det danske vindmølleeventyr til tælling.

»Vi kan se i markedet, at finansieringsinstitutter trækker følehornene til sig på grund af finanskrisen,« siger Peter C. Brun, der er formand for Vindmølleindustrien.

Finansmarkedets berøringsangst gør, at salget af vindmøller på verdensmarkedet er på vej til at gå fuldstændig i stå. Det rammer giganter som Vestas, Siemens og LM Glasfiber, fordi stort set alle danske vindmøller bliver afsat på eksportmarkeder rundt om i verden.

Hjælp til eksporten
Så sent som sidste uge løftede regeringen sløret for en hjælpepakke til eksporten, der kan trække på eksportlån for 20 mia. kr. de kommende tre år. Men 20 mia. kr. er ikke nok til at undgå, at den hjemlige vindmølleindustri kommer i problemer, lyder det.

»Vi kommer til at skulle bruge mere end 20 mia. kr. for at ride stormen af,« siger Peter C. Brun og peger på, at der allerede nu er projekter for 25 mia. kr. undervejs.

Situationen er på ingen måder ukendt i finansverdenen.

»Branchen oplever en meget sløv ordretilgang. Derfor ser vi underleverandører, der sender folk på gaden. Alt tyder på, at der er tale om et forbigående problem. Men det ændrer ikke på, at det er et problem, virksomhederne er nødt til at forholde sig til her og nu,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

LM skærer ned
At der ikke er tale om tomme trusler, blev understreget i går, da verdens største producent af vindmøllevinger, LM Glasfiber i Kolding, skred til sin anden massefyring på mindre end tre måneder. Denne gang rammes 425 danske medarbejdere, mens koncernen på verdensplan nedlægger 19 pct. af alle LM-job. Med de seneste fyringer har LM Glasfiber siden årsskiftet fyret 4 af hver 10 ansatte på de danske fabrikker.

1.500 fyresedler
Før den økonomiske nedtur beskæftigede vindmølleindustrien omkring 25.000 ansatte. Siden efteråret er der alene hos LM Glasfiber og Siemens uddelt op mod 1.500 fyresedler.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltog i går på Vindmølleindustriens årsdag. I den forbindelse rejste Peter C. Brun problemet med nye milliarder til eksportlån over for ministeren.

Vindmølleformanden ville ikke kommentere, hvordan opfordringen blev modtaget. Til gengæld peger han på, at regeringen i forbindelse med den netop vedtagne hjælpepakke til eksporten nævner muligheden for at øge eksportkreditterne ud over lånerammen på 20 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også