USA gør klar til foråret

Politikerne og centralbanken i Washington har kastet sig over forårsrengøringen i finanssektoren.Og så er der kommet endnu en positiv indikation fra det hårdtprøvede amerikanske boligmarked.

Den amerikanske regering er sammen med Federal Reserve gået i gang med en større forårsrengøring i den finansielle sektor i USA, hvor efterårets og vinterens mange skeletter skal fejes væk. Og efterhånden som de to aktører tager flere og flere redskaber i brug, synes investorerne at kunne ane frisk luft i den amerikanske finanssektor til gavn for de fleste aktiemarkeder.

Politikerne i Washington har sammen med centralbanken lanceret adskillige støtteforanstaltninger og hjælpepakker, hvis formål kort og godt er at ruske liv i økonomien.

På det seneste har planer om opkøb af stats- og realkreditobligationer haft en gunstig indflydelse på aktieinvestorernes købelyst, men det største plus kom i mandags, da USA's finansminister, Timothy Geithner, kom med detaljer vedrørende opkøb af såkaldte giftige aktiver fra amerikanske banker.

Essensen i planen er at hjælpe de amerikanske banker af med nogle af alle de ubehageligheder, som de har i skabene, og det langsigtede mål med operationen er at skabe stabilitet i den finansielle sektor, så likviditeten atter kan strømme frit og derved rive økonomien ud af recessionen.

Investorernes begejstring over tiltaget fornægtede sig ikke, og sidste mandag steg Dow Jones-indekset i New York med hele 6,8 pct., hvilket var den største fremgang på en enkelt dag på børsen i Wall Street i fem måneder.

De japanske investorer lå heller ikke på den lade side, når det gjaldt om at give deres glæde luft, og i midten af sidste uge var Nikkei-indekset steget 20 pct. over de seneste 14 dage.

Analytikerne er stort set enige om, at de seneste udspil fra Washington er et vigtigt skridt i bestræbelser på at få normaliseret situationen i den amerikanske finanssektor, men efter deres opfattelser er der endnu et stykke vej, inden aktieinvestorerne kan kalde manøvren for en ubetinget succes.

Hjælpepakken til finanssektoren, der via opkøb af tvivlsomme aktiver skal lette bankerne for nogle af dens gener, bygger bl.a. på deltagelse af private investorer, og graden af succes i projektet vil efter flere analytikeres opfattelse afhænge af, i hvilket omfang de private investorer lader sig involvere i planen.

Derudover er der selvfølgelig problematikken med prisen på de giftige aktiver, for bliver den lavere end værdien, som sælgeren har bogført den til, kan der blive tale om yderligere tab.

Ud over forårsklargøringen af den amerikanske finanssektor har investorerne i sidste uge kunnet lune sig ved endnu en lille positiv overraskelse fra det ellers så hårdtprøvede ejendomsmarked i USA. Salget af nye boliger steg nemlig i februar, hvorimod analytikerne havde kalkuleret med et fald.

Flere nøgletal fra det amerikanske boligmarked har vist fremgang på det seneste, og efterhånden som investorerne får positive indikationer fra såvel boligsalget som boligbyggeriet, stiger håbet om, at bunden i det amerikanske ejendomsmarked langt om længe kan være nået.

Udviklingen på det amerikanske boligmarked har betydning for det private forbrug i USA og dermed for væksten i verdens største økonomi, der er af vital betydning for tendenserne i aktiemarkederne.

Det amerikanske boligmarked var et af de første steder, hvor der opstod indikationer på kreditkrisen og den økonomiske afmatning, så derfor har mange investorer en fornemmelse af, at det måske også er her, at de første tegn på en vending i konjunkturen vil dukke op.

BRANCHENYT
Læs også