Letpension endelig på vej

De små og mellemstore pengeinstitutters livsforsikringsselskab endelig klar til kamp. • Skattereformen tvinger Letpension til ny forretningsplan.

De små og mellemstore pengeinstitutters livsforsikringsselskab, Letpension, har i al stilhed sneget sig ind i kampzonen. Lige nu sælger syv banker koncernens forsikringsprodukter. De kommende måneder vil de øvrige knap 100 pengeinstitutter komme til lidt ad gangen.

Det har ellers næsten været med Letpension som med Tornerose i søvn bag tornekrattet.

Alle har glemt det nye livsforsikringsselskab, der ved etableringen i 2006 blev udråbt som en hård konkurrent til den eksisterende pensionssektor. Og som lovede lettere og konkurrencedygtige produkter.

Siden er der ikke sket ret meget. Det har været langt sværere for bankerne at udvikle et produkt, der kan bruges på fire datacentraler, end det var forudset.

Salget er begyndt
Men nu er selskabet begyndt at sælge pensionsdækning.

»Vi tegnede den første kunde den 21. januar i år. Lige nu er vi i gang med en langsom udrulningsplan på livsforsikringsområdet. Og til efteråret begynder vi at sælge pensionsprodukter også,« siger adm. direktør Jørgen Reske-Nielsen.

Han overtog i efteråret chefstillingen, da den hidtidige direktion gik af efter interne stridigheder.

Letpension har været fulgt med nervøsitet blandt konkurrenterne. De små og mellemstore banker klarede alle tiders eksplosive vækst med Totalkredit, der i dag er solgt til Nykredit.

Stor spænding
Og med 36 pct. af de private kunder i Danmark er der bag kulisserne stor spænding om, hvorvidt Letpension kan gentage succesen.

Ledelsen vil ikke ud med, hvad det er, der skal gøre Letpension lettere at forstå, og samtidig gøre det nemmere at erobre kunder fra de gamle selskaber.

»Men vi kan da sige så meget som, at vi eksempelvis sender de der 50 siders helbredserklæring på pension, som man hidtil har skullet udfylde derhjemme. I stedet vil vi score folk elektronisk på stedet,« fortæller direktør Niels-Ole Ravn.

Skattereformen betyder, at selskabet bliver langt mere aggressivt end oprindelig forventet.

En klar fordel
»Skattereformen er en fordel for Letpension. Hidtil har meningen været, at vi trådte til med tilbud om forskellige typer livrenter, når bankernes pensionskunder var gået på pension og købte en livrente. Men fremover vil langt flere formentlig indbetale på en livrente, mens de stadig er unge. Så vi er nødt til at ændre forretningsplanen, så vi også vil sælge livrenter med løbende præmieindbetaling,« siger bestyrelsesformanden for Letpension, Leif Larsen fra Jyske Bank.

Han erkender, at det har været sværere end ventet at udvikle et livsforsikringsselskab fra bunden.

Aktiekapitalen i selskabet er på 1,4 mia. kr., hvoraf de 900 mio. kr. er indbetalt. Prisen er ikke skredet.

Aktionærerne bakker op
Trods den lange startfase har aktionærerne bag ikke valgt at springe fra.

Men siden etableringen i 2006 er en del pengeinstitutter fusioneret, mens andre er gået ned økonomisk.

Lige nu diskuteres, hvem i aktionærkredsen der skal overtage aktierne fra Roskilde Bank, Løkken Sparekasse og ebh Bank. •

BRANCHENYT
Læs også