Risko for total udflagning

Krisen kan presse den mere end 230-årige gamle luksusvarefabrik helt ud af Danmark

Finanskrisen kan presse Royal Copenhagen til helt at opgive sin produktion i Danmark. I forvejen har ejeren, kapitalfonden Axcel, øget hastigheden af udflytning af produktionen fra Danmark til Thailand.

For et halvt år siden stod Royal Copenhagen Thailand - en fabrik lige uden for Bangkok - allerede for 60 pct. af den samlede produktion, og yderligere udflytning skal presse den andel op på 75 pct.

Porcelænsmalerne i Bangkok er oplært af de danske håndværkere, og i begyndelsen blev der kun lavet ”ukompliceret” porcelæn. Sådan er det ikke længere. Med endnu mere oplæring, vil de thailandske håndværkere efterhånden være i stand til at videreføre traditionen uden stemplet ”Made in Denmark” i bunden, men i stedet med ”Danish Design” påstemplet.

»Der er rigtigt mange penge i at flytte produktionen til Thailand, men det er et følsomt emne. Det er dog værd at huske på, at den nye fabrik i Glostrup så at sige er bygget til at kunne lukkes,« siger en kilde, som ønsker at være anonym.

Hos Axcel siger adm. direktør Christian Frigast, at han ikke vil kommentere en anonym udtalelse. I stedet mener han, at man skal afvente årsregnskabet for 2008 og lade være med at drage forhastede konklusioner.

BRANCHENYT
Læs også