Ny mulighed for Royal Copenhagen

USA-kapitalfond ser købet af Waterford Wegdwood som et første skridt mod flere opkøb. •Axcel har allerede ejet Royal Copenhagen i for mange år i forhold til den oprindelige plan.

Den aggressive kapitalfond KPS Capital Partners kan gå hen at blive den næste ejer af Royal Copenhagen.

Fonden har netop sikret sig britiske Waterford Wedgwood, og de nye ejere siger lige ud, at opkøbet skal bruges som en platform til at foretage yderligere opkøb i branchen.

Waterford Wegdwood, der for briter har samme status, som Den Kongelige Porcelænsfabrik har for danskere, var gået i betalingsstandsning som et delvist offer for finanskrisen. Ud over at være ramt af krisen har selskabet været alt for langsom til at flytte produktionen fra højtlønslande til Fjernøsten.

Dansk kapitalfond
Royal Copenhagen hører under den danske kapitalfond Axcel, som har været ejer, siden Carlsberg opgav i år 2000. I 2007 lykkedes det at skabe et mindre overskud, men det vil næppe være tilfældet i 2008, hvorfra regnskabet endnu ikke er offentliggjort.

Skulle være solgt
Skulle Axcel leve op til sine egne exit-planer, som det hedder i den branche, burde selskabet have været solgt for flere år siden. Her kan KPS Capital Partners blive den gyldne mulighed.

»Vi har ikke ført forhandlinger med KPS, men det er da interessant, at de går ind som ejer af Waterford Wegdwood, og at de vil købe yderligere op. Samtidig er deres valg af strategi vel også en cadeau til os. Vi har jo for længst valgt løbende at flytte produktion til Thailand,« siger adm. direktør Christian Frigast fra Axcel.

Det billige Østen
Den New York-baserede KPS Capital Partners har kun købt de sunde dele af den britiske koncern og blandt andet efterladt det meste af gælden samt fabrikken i Irland hos bobestyreren for betalingsstandsningen.

»Vi vil accelerere udflytningen af produktionen fra Storbritannien til Indonesien. Arbejdskraften er 85 pct. billigere end i Storbritannien. Fabrikken i Waterford i Irland er en ren dinosaur, og de tidligere ejere har ikke fået flyttet produktionen ud i tide,« siger Michael Psaros, der er medstifter af KPS, til Financial Times.

Royal Copenhagen begyndte allerede for mange år siden, at flytte porcelænsproduktionen til Patra nord for Bangkok i Thailand. I begyndelsen var det i et samarbejde med en lokal producent i Patra, men sidste år overtog Royal Copenhagen hele produktionen, og fabrikken skiftede navn til Royal Copenhagen Thailand.

Forsinket regnskab
Da 2008 blev indledt, regnede Royal Copenhagen med at nå en omsætning på 500 mio. kr. og et driftsoverskud på 50 mio. kr. Men de finansielle mål blev opgivet for et halvt år siden.

Årsregnskabet for 2008 er tilsyneladende også forsinket. Regnskabet for de to foregående år blev indleveret henholdsvis den 14. og 2. marts. Bruger man det som udgangspunkt, er indleveringen af 2008 regnskabet foreløbig mindst 14 dage forsinket.

Waterford Wegdwood havde oprindeligt 3.800 medarbejdere, mens Royal Copenhagen har godt 500 ansatte.

BRANCHENYT
Læs også