Historisk nedtur for fransk vin

Chile har overhalet Frankrig på det danske marked. De nye vinlande vinder frem, mens de traditionelle vinproducerende lande taber terræn.

For første gang nogensinde er Frankrig ikke det land, der leverer mest vin til de danske ganer. Den europæiske vinnation er blevet overhalet af Chile, der indtager førstepladsen på listen over de største leverandører til Danmark.

Den franske markedsandel styrtdykkede sidste år fra 19,6 pct. til 15,2 pct. I mængder var der tale om et fald på 10 mio. liter vin. Nedturen tog fart i andet halvår, da Australien også overhalede Frankrig.

Gammeldags franskmænd
»Toget kører forbi Frankrig. Vinlande som Chile og Australien producerer vine, som tiltaler de danske forbrugere med en let sødme og smag af frugt. Mange føler, at de får mere værdi for pengene, når de køber de billigere vine fra disse lande,« siger Ole Paustian, næstformand i VSOD.

Han tilføjer, at mange af de franske producenter er bundet af regler og traditioner, som gør det svært på eksportmarkederne. I nogle områder er det slet ikke tilladt at tappe vinen i kartoner, som bliver mere og mere populære blandt forbrugerne.

»Vi ser samme problemstilling med skruepropper, som der i nogle områder er forbud mod. De traditionelle vinproducerende lande i Sydeuropa er lidt støvede og har ikke fulgt med tiden,« siger Ole Paustian.

Nedturen rammer nemlig også de øvrige sydeuropæiske producenter som Spanien og Italien, der må se markedsandelene forvitre.

Vinderne er Chile, Australien og Sydafrika, og det er samme udvikling, markedet har set i de seneste år.

Statistikken viser i øvrigt, at knap en fjerdedel af al importeret vin er hvidvin, mens resten er rødvin eller rosévin.

BRANCHENYT
Læs også