Salget af vin dykker

Vinimporten faldt kraftigt i sidste del af 2008. Kunderne køber billigere flasker, og bag-in-box stormer frem.

For første gang i flere i år falder importen af vin. Nedgangen var voldsom især i sidste halvdel af 2008, og det er fortsat i de første måneder af det nye år. Dyre vine er hårdest ramt, mens der er stor interesse for vin i kartoner, de såkaldte bag-in-box vine.

»Danskernes indkøb af vin har ændret sig i takt med den økonomiske nedtur. Der er mere fokus på de billige flasker, og samtidig tærer mange forbrugere på lagrene,« vurderer Ole Paustian, der er næstformand i Vin- og Spiritusorganisationen i Danmark, VSOD.

Restaurationer rammes
Branchens egen statistik viser, at der sidste år var et fald i nettoimporten af vin på næsten fem pct. I branchen er der enighed om, at det er finanskrisen og den bratte økonomiske opbremsning, der har medført større spareiver hos forbrugerne, så de holder igen med vinkøbene.

Det er først og fremmest restaurationer og hoteller, der har mærket et fald i forbruget af vin.

»Spisestederne rammes først, når det er krisetider. Det er et nemt sted at spare, og mange folk går mindre ud end tidligere,« siger Ole Paustian, der er direktør i Taster Wine.

Også vinhandlerne har mærket et fald i salget, og det har især været mærkbart i sidste kvartal af 2008.

Derimod melder detailhandelen om et stort set uændret salg af vin. I de seneste halvår år har der kun været et marginalt fald i omsætningen i flere af de store kæder.

Kartoner vinder frem
VSOD fremhæver, at en del af forklaringen på den faldende import kan være, at mange i branchen har valgt at nedbringe lagrene i usikre tider.

Importtallene viser også, at vin i kartoner fortsat vinder frem i forhold til vin på flasker. Branchen vurderer, at mere end to tredjedele af den totale mængde vin sælges i bag-in-box på to liter eller mere. Andelen har været kraftigt stigende i de seneste fem-seks år.

»Den nye emballagetype er blevet utrolig populær. Vi troede egentlig, at toppen var ved at være nået, men i Sverige sælges op mod halvdelen af al vin i kartoner, så måske er der fortsat et potentiale,« siger Ole Paustian.

Januar og februar har også været dårlige måneder for vinbranchen, mens tallene tyder på, at marts bliver en bedre måned.

BRANCHENYT
Læs også