Milliardregning til lejere og ejere

Boligorganisationer anklager Skatteministeriet for at have begået kæmpe regnefejl i forslag om moms på viceværter og administration.

Regeringens forårspakke kommer til at koste lejere i almennyttige boliger og ejere af andelsboliger over 1 mia. kr. om året i form af moms.

Både Andelsboligforeningens Fællesrepræsentation, ABF, og Boligselskabernes Landsforening, BL. anklager nu forligspartierne bag skattereformen for kraftigt at have undervurderet virkningerne af, at der ifølge lovforslaget skal betales moms for både ejendomsadministration og viceværtsydelser.

Ifølge lovforslaget vil momsen indbringe godt 170 mio. kr. til statskassen, men beløbet er omkring seks gange så stort, anslår direktør for ABF, Jan Hansen.

Ifølge foreningen vil momsregningen til de 200.000 ejere af andelslejligheder blive på 203 mio. kr. om året.

Alle andelsboligforeninger, der administreres af professionelle administratorer, vil, ifølge ABF, blive tvunget til at sende en årlig merregning til beboerne på op imod 550 kr. pr. andel.

Moms på de frivillige
Samtidig skal foreninger, der administrerer sig selv, også til at betale moms. Det betyder, ifølge Jan Hansen, at frivillige bestyrelsesmedlemmer i hundreder af foreninger nu skal til at opgøre deres timeforbrug, så der kan beregnes moms til staten.

Dertil kommer, at beboerne skal betale moms af viceværtsydelser, og det vil ifølge Jan Hansen især ramme de foreninger, der har valgt selv at ansætte viceværter.

»Mange privat andelsboligforeninger ønsker selv at forestå arbejdet i foreninger for at styrke sammenholdet og for at spare penge, og de vil blive ramt urimeligt hårdt,« siger Jan Hansen.

Formanden for Boligselskabernes Landsforening, Palle Adamsen, bruger ord som »talfusk« i sine kommentarer til lovforslaget.

Ifølge BL vil momsen komme til at koste boligforeningers administration 310 mio. kr. Dertil kommer godt 500 mio. kr. i form af moms på viceværter, når der modregnes for indgående moms - det vil sige de momsudgifter, som de selv kan fratrække.

»Ubegribelig regnefejl«
»Der er tale om en ubegribelig regnefejl, der vil ramme hårdt i en boligsektor med over 1 mio. lejere,« fastslår Palle Adamsen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) forsøger at berolige:

»Lovhøringer er jo netop beregnet til, at man kan gøre indsigelser. Vi vil nu nærlæse de forskellige reaktioner, og så må vi se, hvad der videre skal ske,« lyder det fra skatteministeren.

BRANCHENYT
Læs også