Frygt for skattesjusk

Regeringen presser skattereformen så hurtigt igennem, at der er stor fare for fejl og uklarheder. • Revisorer kalder den ultrakorte høringsproces en skinmanøvre.

Lovforslaget om skattereformen kan være smækfyldt af fejl og mangler. Erhvervsliv og organisationer har nemlig kun haft fire arbejdsdage til at pløje de 13 lovforslag og 800 siders lovtekst igennem og indsende høringssvar. Det er alt for lidt til at opdage de skattehuller og uklare formuleringer, som høringsprocessen ellers er sat i verden for af fange.

Sådan lyder kritikken fra både revisorer, landbrug og Dansk Erhverv.

»Med en høringsfrist på fire dage og en ringe kvalitet af materialet giver det nærmest garanti for lovsjusk,« mener Morten Homann, skattechef i Dansk Landbrugsrådgivning og tidligere folketingsmedlem for SF.

Han har allerede fundet flere eksempler på paragraffer, hvor det er uklart, hvad borgere og virksomheder må og ikke må. Men man kunne med garanti have fundet flere problemer, hvis der havde været bedre tid, lyder det.

Kritikken får opbakning fra Foreningen af Registrerede Revisorer (FRR), der kalder det »absurd« at forestille sig, at der kan komme gennemarbejdede høringssvar på fire dage.

»Vi kan kun tilslutte os, at det kan ende med lovsjusk, uklarheder og fejl i lovudkastet, fordi vi af tidsmæssige årsager ikke har mulighed for at påpege alle problemerne,« siger skattepolitisk konsulent Peter Nielsen.

Ifølge ham er høringsfristen normalt mindst fire gange så lang, ikke mindst for lovforslag af en vis størrelse. Med den korte frist frygter revisorerne, at høringen blot har været en skinmanøvre, fordi regeringen vil have loven igennem hurtigt.

Esktraordinær situation
Også Socialdemokratiet mener, at processen går for hurtigt:

»Det er jo mere reglen end undtagelsen, at organisationerne kommer med kloge og relevante bemærkninger, så loven bliver bedre. Og det skal være en gennemarbejdet lov, for den vil jo påvirke alle danskeres økonomi,« siger skatteordfører Nick Hækkerup. Han kritiserer samtidig, at Folketinget skal førstebehandle alle 13 lovforslag i ét hug.

Skatteminister Kristian Jensen (V) forklarer den korte tidsfrist med den ekstraordinære situation:

»Jeg ville også hellere have haft en længere tidsfrist. Men vi har den bagkant, at loven skal vedtages, før Folketinget går på sommerferie. Og jeg mener faktisk, at det kan gøres inden for fristen, uden at vi laver lovsjusk,« siger han.

Han påpeger, at ministeriet har arbejdet på lovforslagene længe og ikke bare siden indgåelsen af skatteaftalen i starten af marts. Derfor er forslagene meget gennemarbejdede, mener han.

BRANCHENYT
Læs også