GM's uheldige helt bedt om at gå

Direktøren lovede et hurtigt overskud, men i stedet tabte GM 30 mia. dollars på et år. •Fritz Henderson betegnes som højt kvalificeret, men jobbet er utaknemmeligt.

Washington

Rick Wagoner fastholdt med aldrig svigtende optimisme, at han var manden, der med et fast greb om rattet kunne styre General Motors gennem alle problemer og sætte bilindustriens gigant på rette spor mod store overskud og stigende aktiekurser.

Nu er den 56-årige adm. direktør og bestyrelsesformand blevet tvunget til at træde tilbage, efter at præsident Barack Obama og hans rådgivere forkastede Wagoners plan for en genrejsning af GM som værende for lidt for sent.

»Fredag var jeg i Washington til et møde med embedsmænd. Under det møde bad de om, at jeg trådte tilbage som adm. direktør, og det har jeg gjort,« forklarede Wagoner mandag i en kort erklæring.

Ny adm. direktør bliver den 49-årige økonomidirektør Fritz Henderson, der tidligere har været chef for GM's afdelinger i Asien og i Europa. Flere eksperter betegner ham som højt kvalificeret og et oplagt valg til den utaknemmelige post.

Hurtigt til tops
Wagoner har som Henderson haft hele sin karriere i GM efter at have taget eksamen fra Harvard University. Han kom til bilkoncernen i 1977 og nåede efter poster rundt om i verden koncernens top allerede i 1992, da han blev udnævnt til økonomidirektør.

Herefter fulgte flere forfremmelser, inden Wagoner i 2000 fik det absolutte ansvar for den kriseplagede koncern som både topchef og formand for bestyrelsen. På den dobbelte post har han forsøgt at strømline en koncern, der havde en oppustet infrastruktur, alt for mange modeller og overenskomster, der gjorde det umuligt at konkurrere med japanske og europæiske bilfabrikker.

Efter et par år på posten hævdede Wagoner, at GM hurtigt ville blive drevet med et pænt overskud. I stedet brød koncernen sammen. Under Wagoners ledelse er de samlede tab løbet op i mere end 80 mia. dollars. Sidste år gav et underskud på 30 mia.

I 2000 måtte der betales 70 dollars for en GM-aktie. Mandag kunne den købes for mindre end tre dollars. De 13,4 mia. dollars, som koncernen har fået i statstilskud siden slutningen af december, er stort set brugt op, og en anmodning om yderligere 16 mia. vil kun blive imødekommet, hvis flere reformer gennemføres.

Tilbagegangen for GM har været dramatisk. For 15 år siden havde koncernen en tredjedel af det amerikanske marked. I dag er andelen næppe mere end 18 pct. GM satsede alt for længe på benzinslugende varevogne og firehjulstrukne privatbiler. Afskedigelsen af GM-chefen understreger regeringens forsøge på at neddæmpe den vrede, som redningsaktionen af store koncerner og deres brug af milliarder har skabt blandt vælgerne. Præsident Obama vil ikke risikere at blive beskyldt for at bruge skatteydernes penge til at belønne direktører, der har gjort et dårligt stykke arbejde.

Intet gyldent håndtryk
Derfor er der heller ikke noget gyldent håndtryk til Rick Wagoner, der det sidste år har haft en løn på en enkelt dollar. Direktøren vil få firmaets normale pension, hvilket i hans tilfælde løber op i et større millionbeløb.

BRANCHENYT
Læs også