Danfoss: Dystre fremtidsudsigter

Den økonomiske afmatning kan vare 24 måneder spår industrigiganten.Danfoss får underskud i 2009, der er et omstillingsår for koncernen. Likviditeten er på plads, understreger ledelsen.

Den nærmeste fremtid ser dyster ud vurderet fra chefkontoret på øverste etage i hovedkvarteret for Danfoss i Nordborg. Koncernen forudser, at den økonomiske nedtur vil vare 24 måneder endnu. Først i 2011 tror industrigiganten på en vending.

De mørke udsigter kommer efter et turbulent 2008, da et voldsomt og overraskende dyk i salget og indtjening i sidste kvartal kom bag på Danfoss, så industrigiganten kom ud af året med det første underskud i årtier på 125 mio. kr. før skat.

Nedturen fortsætter
Nedturen vil fortsætte i 2009, og koncernen forventer både et nyt underskud og vigende omsætning.

»Fjerde kvartal sidste år var i frit fald. Det er ikke fortsat, men vi ser ingen lyspunkter eller tegn på opsving. 2009 bliver et omstillingsår, da vi skal tilpasse virksomheden til en ny virkelighed. I 2010 vil vi begynde at se resultaterne,« siger Niels B. Christiansen, koncerndirektør i Danfoss.

Han fremhæver, at underskuddet skyldes regnskabstekniske reguleringer i forbindelse med overtagelse af aktiemajoriteten i Sauer Danfoss, som påvirker regnskabet negativt med op mod 400 mio. kr. Reguleringer vil også påvirke resultatet i 2009.

Færre ansatte
Danfoss har i de seneste måneder i alt reduceret arbejdsstyrken med 2.500 ansatte, heraf omkring 600 i Danmark. En del af nedskæringerne får imidlertid først fuld effekt i 2010.

Afmatningen har ramt alle produktområder og stort set samtlige lande, hvor Danfoss er repræsenteret. I Kina, Rusland, Østeuropa, Indien og Latinamerika er omsætningen øget, men væsentligt mindre end budgetteret.

Kraftig vækst
Danfoss har i de seneste år gennemført et aggressivt udbygningsprogram med etablering af nye fabrikker i en lang række lande.

Ledelsen erkender, at man derfor har en betydelig overkapacitet. Ledelsen vurderer, at der er uudnyttet kapacitet på mellem 10 og 20 pct.

»For et par år siden havde vi begrænsninger i kapaciteten, og derfor har vi bygget nyt. Vi kunne godt ønske os, at det ikke var gået så hurtigt den modsatte vej, men nu har vi fået et godt fodfæste i lande som Kina, Rusland, USA og Østeuropa, og det vil være en fordel, når tingene stabiliserer sig,« siger koncerndirektør Kim Fausing.

Betydeligt opkøb
I samme periode har Danfoss foretaget et betydeligt antal opkøb af virksomheder samt overtaget aktiemajoriteten i Sauer Danfoss.

Det er stærkt medvirkende til, at gælden i koncernen er øget med 6 milliarder kr. til 9,8 milliarder kr. Danfoss forsikrer, at den stærkt forøgede gæld ikke begrænser koncernens manøvremuligheder.

»Selv om gælden er øget, har vi et betydeligt finansielt råderum. Koncernen havde ved årsskiftet uudnyttede kreditfaciliteter på 6,3 milliarder kr. Der er tale om lånetilsagn med en lang løbetid på mellem 3 og 20 år og på fordelagtige vilkår. Derfor er Danfoss en bundsolid virksomhed,« siger Niels B. Christiansen.

Resultatet for 2008 betegnes som utilfredsstillende. Bestyrelsen foreslår alligevel, at der betales aktieudbytte på 20 pct. eller 2005 mio. kr. Det er 5 pct. mindre end i 2007.

BRANCHENYT
Læs også