Overraskende jobtal fra USA

Investorerne kneb sig i armen efter fremlæggelsen af jobtallene fra USA.Flere analytikere mente, at vækstprognoserne fra ECB var for negative.

Brevkasse for investorerDe europæiske aktiemarkeder lettede, og den amerikanske dollar faldt efter offentliggørelsen af fredagens officielle amerikanske beskæftigelsesrapport, der sendte et klart signal om, at recessionen var i færd med at løsne sit greb om verdens største økonomi.

I maj forsvandt der 345.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA - det mindste jobtab siden september sidste år, og efter fremlæggelsen af det tal, stod de fleste prognosemagere måbende tilbage, fordi de fleste havde ventet et tab af arbejdspladser i omegnen af 520.000.Støttetiltag får effekt


Afskedigelserne inden for servicefagene i USA var aftaget betydeligt i maj, og det samme var fyringerne i byggebranchen, og der gættes på, at det er den amerikanske regerings mange støttetiltag, som er begyndt at få effekt.

Som en sidegevinst til de i forvejen opmuntrede investorer blev det oplyst, at de tidligere offentliggjorte jobtab i marts og april havde været sat for højt, hvorefter de blev nedrevideret.

Ledigheden steg


Selv om tabet af amerikanske arbejdspladser i maj lå langt under analytikernes prognoser, så var den triste kendsgerning imidlertid, at der fortsat bliver afskediget mange personer, for i maj steg ledigheden i USA til 9,4 pct. fra 8,9 pct. måneden i forvejen. Arbejdsløsheden i maj var den højeste siden sommeren 1983, da ledigheden ligeledes lå på 9,4 pct.

Den voldsomme tilbagegang i antallet af tabte arbejdspladser i USA overbeviste endnu flere investorer om, at det værste i den økonomiske nedtur nu var bag os, og under indtrykket af, at USA's økonomi er ved at blive lindret for de værste lidelser, smøgede investorerne ærmerne op.

Knap havde nyheden om den overraskende udvikling på det amerikanske arbejdsmarked ramt børserne i Europa, før aktierne lettede, og for selskabs skyld fik de amerikanske aktiefutures et løft i samme ombæring.

I umiddelbar forlængelse af den amerikanske jobrapport blev dollaren handlet ned, fordi investorernes begejstring over det faldende jobtab med et snuptag reducerede deres behov for flugtvalutaer.

Men da støvet fra fremlæggelsen havde lagt sig, kunne investorerne godt se, at stigningen i ledigheden var ensbetydende med, at endnu flere amerikanere skal ud og finde nyt job, og det er bestemt ikke nogen let sag i disse tider.

Så da den mest udtalte eufori blandt investorerne aftog, blev toppen pillet af aktiestigningerne.

Kort efter offentliggørelsen af den amerikanske beskæftigelsesrapport kl. 14.30 var kursen på dollaren faldet til 523,00 kr. grundet den mindskede interesse for flugtvalutaer.

Ændret ræsonnement


Men snart ændrede investorerne deres ræsonnement, for i lyset af den klare forbedring af den triste situation på det amerikanske arbejdsmarked nåede flere til den antagelse, at USA's økonomi kommer tidligere fri af recessionens klør end de europæiske, hvilket i givet fald bliver et plus for dollaren. Det fik adskillige investorer til at vende på en tallerken med hensyn til dollaren, og fredag ved 16-tiden var kursen steget til 528,40 kr.

I torsdags var der pengepolitisk møde i Den Europæiske Centralbank, og i den forbindelse valgte centralbanken i Frankfurt at fastholde sin ledende rente på de nuværende 1,00 pct. - en beslutning, der stemte fint overens med forventningerne i markedet.

Vedhæftet renteannonceringen var en nedjustering af forventningerne til den økonomiske vækst, men den mente flere analytikere var alt for pessimistisk.

Tidligere havde økonomerne i ECB vurderet, at væksten i eurozonen ville falde med ca. 2,7 pct. i 2009, men det blev ændret til et fald i væksten på ca. 4,6 pct. Med hensyn til 2010 tror økonomerne, at væksten vil aftage med 0,3 pct., mens de tidligere havde ventet en flad udvikling på 0,0 pct.

Alt for pessimistisk


På det seneste har der været gisnet en del om en spirende fremgang i økonomierne sidst på året, men hos ECB regner man ikke med positiv vækst i eurozonen før i midten af 2010.

Flere af analytikerne mente efterfølgende, at økonomerne i Den Europæiske Centralbank var alt for pessimistiske i deres syn på den økonomiske udvikling, selv om der fortsat er mange forhindringer, som skal overvindes, inden væksten kommer op i omdrejninger.

BRANCHENYT
Læs også