LD-formand klar til at ændre regler

Der må ikke kunne stilles spørgsmål ved troværdigheden i LD, lyder det fra bestyrelsesformanden i LO, Harald Børsting.Der bliver gjort kort proces, hvis der skulle opstå interessekonflikter i Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Fagbevægelsens topboss, Harald Børsting, vil gøre kort proces med potentielle interessekonflikter i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD).

Det er første gang, at LD- og LO-formand Harald Børsting udtaler sig til Morgenavisen Jyllands-Posten efter afsløringen af LD's milliontab i mineselskabet Scanmining og den potentielle interessekonflikt på grund af, at nuværende LD Investdirektør Jeppe Christiansen personligt ejede aktier i det svenske skandaleselskab:

»Mit udgangspunkt er, at der ikke skal være nogen som helst tvivl om, at det vi foretager os i LD, er troværdigt og efter spillereglerne,« siger Harald Børsting, der understreger, at det er begrænset, hvad han kan sige, før den bebudede undersøgelses resultater ligger klar.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har stillet krav om, at undersøgelsen af LD skal omfatte alle ledende medarbejdere, deres nærmeste og deres aktiehandler i forhold til LD's aktiehandler og ejerskaber i de seneste fem år, som beskrevet i Jyllands-Posten.

Synes du, at en direktør/medarbejder i Lønmodtagernes Dyrtidsfond bør eje aktier i selskaber, som fonden investerer i?

»Det er meget svært at afgøre. Det kommer meget an på, hvad der er for nogle typer. Det kan man ikke give noget generelt svar på.«

Nu har Jeppe Christiansen jo meldt ud, at han har solgt sine aktier, er det en god idé?

»Jeg kan godt forstå Jeppe, og jeg synes, at han har gjort ret i det. Jeg tror, at Jeppe har det ligesom jeg. Alene det at nogen kan rejse spørgsmålet gør, at han sikkert har tænkt - lad mig komme ud af det. Sådan ville jeg selv tænke. Men dermed siger jeg ikke, at han har gjort noget galt.«

Hvis der nu kommer noget frem, som er belastende for LD's ledelse i den bebudede undersøgelse, hvad skal konsekvensen så være?

»Det kan du ikke bede mig om at gisne om endnu, fordi det kommer an på, hvad der kommer frem. Men det har hele tiden være mit udgangspunkt med undersøgelsen - også inden Inger Støjberg reagerede, at vi dels skal have undersøgt om reglerne er overholdt, og dels om de er tilstrækkelige.

Jeg vil have det sådan, at der ikke er den mindste tvivl om, at vores troværdighed i LD er i top. Derfor er det helt centrale for mig, at både de gældende regler på det pågældende hændelsestidspunkt har været efterlevet, og at vi gennemfører en præcis vurdering af, om reglerne fremadrettet er tilstrækkelige, så der ikke kan rejses de her spørgsmål.«

Hvem skal stå for undersøgelsen?

»Vi arbejder på kammeradvokaten. Vi har hele tiden haft en plan om, at det skal være en uvildig part,der står for undersøgelsen. Det håber vi bliver kammeradvokaten, men vi har ikke endeligt aftalen på plads.«

BRANCHENYT
Læs også